BIST 9.722
DOLAR 32,49
EURO 34,95
ALTIN 2.423,25
HABER /  GÜNCEL

Petrol fiyatları rekora koşuyor!

emmuz 2008'de 144 dolar seviyelerini gören petrol fiyatları dün 2.5 yılın zirvesine çıktı ve 119 doları geçti

Abone ol

Libya'daki kaos petrol fiyatını da yeni rekorlara doğru koşturuyor. Temmuz 2008'de 144 dolar seviyelerini gören petrol fiyatları dün 2.5 yılın zirvesine çıktı ve 119 doları geçti

Libya'daki karışıklıklar uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatını dün zirveye taşıdı. Brent tipi petrolün varil fiyatı son iki buçuk yılın zirvesine ulaştı. Petrol fiyatı gün içinde 119.63 seviyelerini gördü ve 120 dolara dayandı. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki isyan dalgasının başlangıcından bu yana artan petrol fiyatındaki yükselişin ana sebebi ise üretimin sekteye uğraması. ABD ham petrolü de yeni bir rekor kırdı. 100 dolar seviyesini aşan ham petrol fiyatı 128 ayın en yüksek seviyesini gördü.

150 DOLAR KONUŞULUYOR

Günde ortalama 1 milyon 600 bin varil petrol üreten Libya'nın üretiminin yarı yarıya düştüğü tahmin ediliyor. Kimi kaynaklara göre ise Libya'nın petrol üretimin yüzde 25'e varan oranda azaldı. Libya, dünya petrolünün yüzde 2'sini üretiyor. Bu, küresel petrol arzının çok büyük bir kısmını oluşturmasa da, Libya'da çıkan petrol, 'tatlı' olarak adlandırılan en kaliteli petrol.

IMF isyanların Libya'nın ötesine yayılması halinde petrolün 150 dolara çıkacağını tahmin ediyor. Fransa Enerji Bakanı Eric Besson, petrol piyasalarının OPEC üyesi Libya'da meydana gelen kanlı olayların küresel petrol arzını etkileme riskine karşı aşırı tepki gösterdiğini söyledi.

AMBARGO YOK

Başkent Ankara'da da yoğun bir Libya mesaisi var. Hükümet, bir yandan Libya'daki 25 bin Türk vatandaşının Türkiye'ye getirilmesi için kara, deniz ve havadan tahliye çalışmaları yürütürken, bir yandan da olayların gelişimi ayrıntılı bir şekilde değerlendiriyor. Uluslararası kamuoyunda ise Libya'ya çeşitli yaptırımlar gündemde.

Libya'daki gelişmeleri değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Libya halkının ambargoyla zora sokulmasını istemeyiz. Zira ambargolardan yöneticiler değil, gariban halk zarar görüyor. Bu tip durumlarda acele etmek doğru değil ve şu anda Libya'ya karşı yaptırım uygulamak doğru değil, zira bu önlemler halkı cezalandırır" dedi ve ekledi: "Libya'nın işlerine karışmak üstümüze düşmüyor ve kendi kaderine karar verecek olan bizzat Libya halkıdır!"