BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.491,09
HABER /  GÜNCEL

Petrol 60 doların altına indi

OPEC'in günlük birbuçuk milyon varil üretim kısıntısı tehdidine rağmen petrol fiyatları 60 doların altına indi.

Abone ol Küresel ölçekte ekonomik aktörlerin kredi, sermaye ihtiyaçları için likit hale gelmek amacıyla ellerindeki hisse senetlerini çıkarmaları, dünyada ekonominin üretimden dolar kapitalizasyonuna sokulması reel sektörde ve karlarda durgunluğa yolaçmaya devam ediyor.

Yurtiçinde bu sabah itibariyle, ABD future kontratları ile Avrupa borsalarının olumsuz seyri İMKB'nin satıcılı seyretmesine yolaçtı. Küresel krizin yayılması ve gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının devam etmesi İMKB'deki olumsuz seyir üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde sabah seansının bitmesine yakın 23600 seviyelerine inen Ulusal 100 Endeksi, 2005 Mayıs ayındaki seviyelerine inmiş oldu.

Öte yandan, OPEC'in günlük birbuçuk milyon varil üretim kısıntısı tehdidine rağmen uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 60 doların altına indi. Sanayide üretimdeki durgunluk ve olumsuz beklentiler petrole on talebi azaltırken, bunun yolaçtığı baskı petrol fiyatını aşağı çekiyor.

Brent türü ham petrolün varili 59.60 dolara gerilerken, Amerikan petrolü ise 62.15 dolar seviyelerine geriledi. Böylece petrol fiyatı Şubat 2007 seviyelerine düşmüş oldu. 715 dolar seviyesine gerileyen altının ons fiyatı ise yön aramaya devam ediyor. Hafta içinde hisse senedi fiyatlarında düşüşün devam etmesi ve faiz indirimlerinin gelmesi halinde altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin gelme ihtimali de doğabilecek. Dövizde ise ABD doları 1.69-70 ve Euro'nun fiyatı ise 2.100 seviyelerinde seyretmeye devam ediyor.