BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  GÜNCEL

Petkimin yolu açıldı

Danıştay 13. Dairesi, satılmasına ilişkin ÖYK'nın kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

Abone ol

Danıştay 13. Dairesi, Petkim'in Socar&Turcas-Injaz ortak girişim grubuna satılmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK), 22 Kasım 2007 tarihli kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

Petrol-İş Sendikası, Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yoluyla özelleştirilmesi amacıyla 5 Temmuz 2007'de yapılan ihale sonucu, İhale Şartları Belgesi çerçevesinde ve Rekabet Kurumu'ndan alınan 8 Kasım 2007 tarihli yazı doğrultusunda, Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'na satılmasına ilişkin ÖYK'nın 22 Kasım 2007 tarihli kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, davayla ilgili ilk incelemesini tamamlayan Danıştay 13. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

Daire'nin kararında, Petkim'in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin satılmasına karar verilen Socar&Turcas-Injaz girişim grubunun yapısı incelendiğinde, bu ortak girişim grubunun ''Socar&Turcas Enerji A.Ş'' ve ''IPCL Holding S.P.C'' unvanlı iki şirket tarafından oluştuğu, bu iki şirketin kamu ihalelerine katılmalarına engel bir durum olmadığı ve aksine bir iddia bulunmadığı belirtildi.

Kararda, Karayolları Genel Müdürlüğü'nce 15 Ekim 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ihalelere katılmaktan yasaklanma kararında ilgili şirketin Turcas Petrolcülük A.Ş (eski unvanı: TABAŞ Petrolcülük A.Ş) unvanlı şirket olduğu, ortak veya ortakları hakkında ise bir yasaklama olmadığı ifade edilerek, Turcas'ın ortaklık yapısı incelendiğinde kamu ihalelerinden yasaklanan bu şirketin ortak yapısı içerisinde olmadığının anlaşıldığı kaydedildi.

Daire'nin kararında, ilgili yasal düzenlemelere uygun özelleştirme ve ihale sürecinin onaylanmasına ilişkin 22 Kasım 2007 tarihli ÖYK kararında hukuka aykırılık bulunmadığı belirtildi.