BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,24
HABER /  GÜNCEL

PETKİM'e 2. FETÖ baskını genel müdür az kalsın...

PETKİM'e ikinci operasyon bu sabah yapıldı. Petkim operasyonu sonrası aralarında Azerbaycan asıllı FETÖ üyelerinin de olduğu 19 kişi gözaltına alındı. Daha önce gözaltına alınan PETKİM Genel Müdürü'nün de yurdışına kaçacağı öğrenildi.

Abone ol

İZMİR Aliağa'da bulunan Petkim'im Genel Müdürü Sadettin Korkut geçen hafta yurtdışına çıkış yapmak üzere hazırlık yaptığı sırada yakalanarak gözaltına alındı. İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde yapılan sorgusu ve tahkikat sonucunda FETÖ/ PYD terör örgütünün PETKİM'de de yoğun yapılanma içerisinde olduğu tespit edildi.

Bunu üzerine bu sabah 06.00 da eş zamanlı 31 adreste yapılan operasyonda üçü yabancı uyruklu olmak üzere toplam 19 kişi yakalandı.

Şüphelilerin ikametlerinde ve iş yerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda örgütsel döküman ele geçirildiği ve tahkikatın İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce devam ettiği açıklandı.

Emniyetten alınan bilgiye göre; 2008'de özelleştirme kapsamında Azerbaycan devlet şirketi olan SOCAR tarafından satın alınan Petkim 2011'den itibaren FETÖ/PDY'nin kontrolüne girmeye başladı.

AZERİ PERSONEL DE FETÖ'DEN

2011'den itibaren gerek Türk gerekse Azeri çalışanlarını özellikle FETÖ/PDY yapılanması içerisinde aktif rol oynayan kişilerden seçen Petkim, zamanla örgütün en önemli finans kaynaklarından biri haline geldi. Örgüt tarafından bizzat kurdurulmuş şirketler PETKİm'e taşeron olarak alındı.

17- 25 Aralık 2013 süreci sonrasında Petkim'deki gelişmeleri takip eden istihbarat birimleri PETKİM ve Türkiye SOCAR Enerji AŞ'nin alt şirketi olan Star Rafinerisi'nin FETÖ/PDY'nin örgülendiği ve finans desteği sağlanan önemli bir alan olduğunu tespit etti.

Paralel devlet yapılanmasına yönelik olarak İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce geçtiğimiz aylarda örgütün sözde Karşıyaka eyalet yapılanmasına yönelik gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan bazı örgüt mensuplarının emniyette ve savcılıkta vermiş oldukları ifadelerde örgütün Petkim içerisindeki yapılanmasını deşifre etmesi operasyon çalışmalara hız kazandırdı.

16 KİŞİ GÖZALTINDA

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde vermiş oldukları ifadelerinde 2011'den itibaren işçi veya mühendis olarak işe alınanların çoğunun örgüt tarafından verilen listeler üzerinden işe alındığı ve enerji sektörüne sızmaya yöneldiği öğrenildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin bu sabah saat 06.00’da Aliağa İlçesi’ndeki SOCARPetkim Petrokimya Holding A.Ş.’ye yaptıkları operasyonda, haklarında gözaltı kararı verilen 31 kişiden 16’sı gözaltına alındı.

Terörle Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden 1090 kişilik polis ekibince gözaltına alınanlar arasında Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Altay Özgür, Kurumsal İletişim Müdürü Memduh Taşlıcalı, Güvenlik Müdürü Emekli Albay Serhat Özmilli de bulunuyor.

Polis ekipleri satın alma, pazarlama başta olmak üzere birçok departmanda kullanılan bilgisayarların belleklerine el koydu. Polis 1, 2, 3 olarak konumlanan Petkim Yerleşkesi’ndeki tüm lojmanlara girdi. Özellikle işçilerin kaldığı lojmanlarda detaylı arama yapıldı.

KORKUT’UN EKİBİ GÖZALTINA ALINIYOR

İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin bu sabah saat 06.00’da Aliağa İlçesi’ndeki SOCAR Petkim Petrokimya Holding A.Ş.’ye yaptıkları operasyonda gözaltına alınanların, istifa ettikten sonra gözaltına alınan eski Genel Müdürü Saadettin Korkut’a yakın isimler olduğu belirtildi.

Haklarında gözaltı kararı verilen 31 kişiden gözaltına alınan 16 kişi arasında İnsan Kaynakları Müdürü Rakif Farajov, İnsan Kaynakları’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Altay Özgür, Üretim Planlama Müdürü Onur Can Kartoğlu, satış departmanı görevlileri Ökkeş Tufan Turan ve İbrahim Aydın da bulunuyor.

GENEL MÜDÜR BİLGİSAYARLARI İNCELENDİ

28 Temmuz’da görevinden istifa eden ardından gözaltına alınan SOCAR Petkim Genel Müdürü Saadettin Korkut’un kullandığı ofis ve bilgisayarları da incelendi.

FETÖ ile bağlantısı olduğu iddia edilen Genel Müdürü Saadettin Korkut, görevinden istifa ettikten sonra İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınmıştı.

EN BÜYÜK 16'INCI ŞİRKET

Petkim, 4.2 milyar liralık cirosu ile, İstanbul Sanayi Odası'nın son açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde 16'ıncı sırada yer alıyor. 1965 yılında TPAO öncülüğünde kurulan Petkim 2008 yılında özelleştirilmişti. Petkim'in yüzde 51 hissesi, blok satış yöntemi ile Azeri SOCAR'a geçmişti.

PETKİM'DEN AÇIKLAMA

Petkim Petrokimya Holding AŞ (PETKİM) tarafından, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, şirketin Aliağa'da bulunan yerleşkesindeki bazı adreslere düzenlenen operasyonun, "şirket faaliyetlerine bir etkisi bulunmadığı" bildirildi.

PETKİM'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, "Çeşitli medya organlarında, şirketimiz Aliağa yerleşkesi içinde polis soruşturması kapsamında operasyon düzenlendiğine ilişkin haberler yer almaktadır. Bu gelişmelerin şirketimizin faaliyetlerine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Faaliyetlerimiz olağan bir şekilde devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, Aliağa'daki PETKİM yerleşkesindeki bazı adreslere sabah erken saatlerde operasyon düzenlenmiş, haklarında yakalama kararı verilen ve aralarında şirketin üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 31 şüpheliden 11'i gözaltına alınmıştı.

Eski PETKİM Genel Müdürü Saadettin Korkut ise geçen hafta istifa etmesinin ardından, İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınmıştı.