BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.492,57
HABER /  EKONOMİ

PETKİM başvurdu bakanlık harekete geçti!

PETKİM, üç ülkeyi tereftalik ithalatıyla ilgili Ekonomi Bakanlığı'na şikayet etti. Bakanlık, yapılan başvuruya ilişkin soruşturma başlatırken, bu üç ülkeye yönelik yaptırım kararı alınması gündeme geldi.

Abone ol

Türkiye'nin tereftalik asit üretiminde tek yerli üretici olan Petkim, fiyat indirimi yaptığı gerekçesiyle İspanya, Belçika ve Kore için Ekonomi Bakanlığına başvurdu. Petkim'in iddialarıyla ilgili soruşturma başlatılırken, bakanlık gerekli görürse bu ülkelerin ithalatına sınırlama getirebilir.

Tekstil, ambalaj sektörlerinin önemli hammaddelerinden olan tereftalik asit üretiminde Türkiye’nin tek yerli üreticisi olan Petkim, İspanya Krallığı, Belçika Krallığı ve Kore’yi ithal fiyatlarında damping yaptıkları şikayetiyle Ekonomi Bakanlığına başvurdu.

KURUM İLK İNCELEMESİNİ YAPTI

Yapılan inceleme sonucunda İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, özetle şu tespitlerde bulundu:

“İncelenen dönemde hem bu ülkelerden yapılan ithalat artmış hem de toplam ithalat içindeki ve Türk pazarındaki payı artmış. PETKİM’in, üretim ve yurt içi satışlarını arttırmış olmasına rağmen, üretimdeki artışı yaşanan fiyat baskısı nedeniyle iç piyasa satış fiyatlarına yansıtamamış, buna bağlı olarak da stok miktarları ve stok çevrim hızı gibi ekonomik göstergelerinde dalgalanmalar, satış fiyatlarında bozulmalar yaşanmıştır.

Buna bağlı olarak da, başvuru konusu üründen kâr edememiş ve anılan dönemde YÜD’ün kârlılığı negatif seyretmiştir. Ayrıca, yaşanan fiyat baskısı ve kârlılıkta görülen olumsuz durum nedeniyle PETKİM, kapasitesine rağmen üretimini istenilen seviyelere yükseltememiş ve kapasitesinin altında faaliyet göstermiştir. Bu üç ülkeden yapılan ithalatın ğında, PETKİM üzerinde maddi zarara yol açtığı değerlendirilmiştir.”

Kurul, bu inceleme ve tespitin ardından Kore Cumhuriyeti, Belçika ve İspanya menşeli tereftalik asit ithalatına damping soruşturması açılmasına karar verdi. Soruşturma çerçevesinde bu ürün üreticilerine, ithalatçılarına ve bu ülkelerin Ankara’daki büyükelçiliklerine bildirimde bulunulacak. Taraflar, kendilerine gönderilen soru formunu posta süresi dahil, 37 gün içinde yanıtlayıp, bakanlığa iletecekler.

İşbirliğine gelinmemesi halinde ise soruşturma kararı mevcut verilere göre yapılacak.

İTİRAZI OLAN BAŞVURABİLECEK

Ayrıca bu ithal ürünü girdi olarak kullanan işletmeler, bunların meslek kuruluşları, tüketici dernekleri, üretim dalındaki işçi veya işveren sendikaları da konuyla ilgili İthalat Genel Müdürlüğüne görüşlerini bildirebilecekler.

GEÇİCİ ÖNLEM ALINABİLECEK

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, damping soruşturması bugün itibariyle açılmış oldu. Soruşturma sırasında bu üç ülkeden yapılacak tereftalik asit ithalatında geçici önlem alınabilecek. Kesin önlem ise geriye dönük de uygulanabilecek. Olası önlemler, ithalatı başlamış işlemler için de geçerli olacak.

İHTİYAÇ 500 BİN TON

Petkim Petrokimya Holding, tekstil, ambalaj gibi sektörlere hammadde sağlayan PTA (saf tereftalik asit) Fabrikası’nın kapasitesini 50 milyon dolar yatırımla, yüzde 50 artış, 105 bin tona çıkarmıştı. Ekonomi Bakanı Zeybekçi, fabrikanın açılışında Türkiye’nin yıllık PTA ihtiyacının 500 bin ton olduğunu, 100 bin tonun PETKİM tarafından karşılanmasıyla 400 bin tonluk ithalatın devam edeceğine dikkat çekmişti.