BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.509,78
HABER /  GÜNCEL

Peşmerge'den Ankara'ya Kobani suçlaması!

Türkiye'nin, Kobani'deki peşmergelere silah ve cephane ulaşmasına izin vermediği, Perşmerge'nin bu yüzden dönmek zorunda kaldığı öğrenildi.

Abone ol

Peşmerge Güçleri Kobani 1’inci Destek Birliği Komutanı Tümgeneral Kahar Doski, Kobani’den dönüşe Türkiye’nin sebep olduğunu söyledi.

Rudaw’a konuşan Tümgeneral Kahar Doski, Peşmerge birliğinin Kobani’den dönme planı olmadığını ancak silah ve cephane bittiğinden dolayı dönmek zorunda kaldığını belirtti.

TÜRKİYE CEPHANE ULAŞMASINA İZİN VERMEDİ

Türkiye ve ABD'nin sadece Kobani’nin kurtarılması için peşmergenin gidişi konusunda anlaştığını hatırlatan Peşmerge Komutanı, şöyle devam etti:

“Türkiye, Kobani kurtarıldıktan sonra peşmergelere silah ve cephane ulaşmasına izin vermedi. Barzani bu konuda Türkiye’yi ikna etmek için çok çaba sarf etti ancak olmadı. Bundan dolayı peşmerge dönmek zorunda kaldı.”

Kobani 1’inci Destek Birliği Komutanı, Peşmergelerin kentte 130 ton silah ve cephane kullandığı bilgisini verdi.

Kobani’de götürülen bütün silahların geri getirildiğini söyleyen Peşmerge Komutanı Doski, YPG’ye silah ulaştırmak için kaçak yollar dışında bir yol olmadığını ifade etti.

Peşmerge Güçleri 3’üncü Birlik Komutanı Muslih Zebari ise, peşmergelerin Kobani’deki masraflarına ilişkin olarak, “Toplam olarak kentte 350 bin dolar harcandı. Ayrıca her peşmerge bir milyon 500 bin Irak dinarı aldı” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE YEMEK İÇİN 630 BİN DOLAR HARCADI

Muslih Zebari, Türkiye’nin günlük yemeklerin yanısıra 630 bin dolar harcayarak, Peşmergeler'e 4 kamyon cephane gönderdiğini aktardı.

Kobani’de toplam 4 peşmerge birliği görev yaptı. İlk birlik, 28 Ekim'de yola çıkmıştı.

Peşmergeler'in savaşmak üzere Rojava’ya gönderilmesini Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani önermiş ve parlamento bu konuda karar almıştı.

IŞİD, 8 ay süren mücadelenin ardından önce Kobani kent merkezinden, ardından da köylerden çıkarılmıştı.