BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
HABER /  GÜNCEL

Peşmerge sözcüsü: Kobani'ye geçiş gelecek hafta

BBC Türkçe'ye konuşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Helgurt Hikmet, Peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden Kobani'ye 'beş gün veya bir hafta sonra geçeceğini' söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçiş konusunda PYD'yi eleştirdi.

Abone ol

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Helgurt Hikmet, Peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden Kobani'ye 'beş gün veya bir hafta sonra geçeceğini' söyledi.

BBC Türkçe'ye konuşan Hikmet, Kobani'ye silah yardımlarının süreceğini de belirtti.

Hikmet, kaç kişilik bir Peşmerge gücünün Kobani'ye gideceğine dair soruya, "Ne kadar Peşmerge gideceği konusunda bir şey diyemem ama küçük bir sayı gidecek" yanıtını verdi.

Sözcü: Onların (PYD) isteğine göre hareket etmiyoruz

Peşmerge güçlerinin Kobani'deki olası kalma süresiyle ilgiliyse Hikmet, 'Kobani'nin IŞİD'den temizlenene kadar orada kalacaklarını' söyledi.

Geçecek Peşmerge sayısının PYD (Demokratik Birlik Partisi) tarafından belirlendiği iddialarıyla ilgiliyse Hikmet, "Onların isteğine göre hareket etmiyoruz, onlar bize bu sayıyı bildirmedi. Bir sorun yok" yorumunda bulundu.

BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo ise Peşmerge güçlerinin gelişinin ertlenmesi konusunda kendilerine bir bildirimde bulunulmadığını söyledi.

Erdoğan: PYD, Peşmerge'nin gelmesini istemiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Estonya gezisi dönüşü uçakta, Kobani kriziyle ilgili gazetecilere çeşitli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, PYD'nin Peşmerge güçlerinin Kobani'ye gelmesini istemediğini söyledi.

"PYD, Peşmerge'nin gelmesini istemiyor. Peşmerge oraya gelirse, Kobani'ye Peşmerge hakim olur diye Peşmerge'yi istemiyor. Yani, Kürtmüş, Arapmış, Türkmüş o mesele değil. PYD, oraya Peşmerge'nin gelmesi durumunda oyununun bozulacağını düşünüyor. Tezgâh bozulacak. Bundan dolayı Peşmerge'yi istemiyor."

Erdoğan PYD'nin Kobani'ye gelecek Peşmerge sayısını düşürttüğünü belirtti:

"Spekülasyonların ortadan kalkması için bunları söylemek zorundayım: Hedef 2000 kadar Peşmergenin gelmesiydi. İlk etapta 500 göndereceklerdi fakat daha sonra PYD bu sayının 155'e inmesini… Hatta onlar 155'i de istemediler. 'Bize ağır silah gönderin' dediler. Tabii, Kuzey Irak yönetimi dedi ki, 'Hayır, biz silahı size göndermeyiz. Biz kendi elemanlarımızla bu silahları göndeririz, tekrar onlarla da alırız'. Peki biz ne yaptık? Biz, bunun bizim kontrolümüzde gireceğini esasa bağladık."

Erdoğan PYD'yi ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) güçlerinin Kobani'ye geçişi konusundaki tavrı nedeniyle de eleştirdi ve 'oyun içinde oyun oynandığını' söyledi.

Erdoğan şu yorumu yaptı: "Bu arada Hür Suriye Ordusu'ndan da olumlu cevap geldi. Onlar da 1300 kişiyi göndermeyi kabul ettiler ve 1300 kişinin gönderilmesiyle ilgili adımı attılar. Çok enteresandır; PYD önce bu 1300 kişiye biraz kabul etmeme noktasındaydı. Fakat sonra bu 1300 kişiyi kabul etme konumunda kaldı. Fakat burada da yine farklı bir adım attı. O da şu: 'Biz onlara ayrı bir cephe açalım.' Oyun içerisinde oyun. Hesap bu. Fakat bir hesap karşısında, tabii oyun bozuluyor."

Kobani'de yoğun çatışmalar

Bu arada Kobani'de yoğun çatışmaların ve koalisyon uçaklarının hava saldırılarının sürdüğü bildiriliyor.

BBC Türkçe'ye konuşan Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo kentteki durumla ilgili şunları söyledi:

"Kobani'de dün akşamdan bu sabaha kadar çok şiddetli çatışmalar yaşandı. YPG (Halk Savunma Birlikleri), IŞİD'in ilerleyişine müsaade etmiyor, IŞİD'e eylemler düzenliyor. Kobani'nin Doğu ve Batı cephesinde çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Kaniya Kurda mahallesinde çatışmalar devam ediyor."

SOHR: Kobani'deki çatışmalarda 800'den fazla kişi öldü

Öte yandan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları için Gözlemevi (SOHR) IŞİD'in Eylül ayında Kobani'yi ele geçirmek üzere harekete geçmesi üzerine ortaya çıkan yoğun çatışma ortamında 800'den fazla kişinin öldüğünü açıkladı.

SOHR, 16 Eylül'den bu yana 481 cihatçının ve 313 Kürt'ün öldüğünü belirtti.

Ölen IŞİD'li sayısının hava saldırılarında ölen IŞİD militanlarını kapsamadığı aktarıldı.