BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.439,00
HABER /  DÜNYA

Peşmerge Kobani'de mi? PYD'den kritik açıklama

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, yaptığı açıklamada Kobani’ye şu ana kadar peşmergelerin gelmediğini söyledi.

Abone ol

Kobani’ye saldıran IŞİD güçleriyle mücadele eden PYD’nin Eşbaşkanı Asya Abdullah, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, peşmerge güçlerinin şu ana kadar Kobani’ye girmediğini söyledi.

"ŞU AN GÜNDEMİMİZDE PEŞMERGE YOK!"

Kaç peşmergenin Kobani’ye gireceği ya da girişin nasıl olacağı yönünde şimdiye kadar kendileriyle bir temasta bulunulmadığını da ekledi. Abdullah, Kuzey Irak Kürt yönetiminin silahlı gücü olan peşmergelerin Kobani’ye gelmesine ve IŞİD’e karşı savaşlarında kendilerinin yanında yer almasına nasıl yaklaştıkları sorusunu ise “Şu an bu konu gündemimizde yok” diye yanıtlandı.

PEŞMERGEYE İHTİYAÇ OLMAYABİLİR
 
'Kobani Kantonu Eşbaşbakanı' Enver Müslim ise Peşmerge güçlerinin Kobani'ye gelmesine ihtiyaç olmayabileceğini bu güçlerin önce YPG ile görüşmeleri gerektiğini belirtti:
 
"Peşmerge'nin bize gelmesinden çok bize silah gerekiyor. Eğer Peşmerge gelecekse YPG ile irtibata geçsin. İhtiyaç olursa YPG 'gelin' der. Eğer olmazsa 'silah yardımı yapın' der. İhtiyaç olmazsa Peşmerge kendi bölgesinde IŞİD'e karşı savaşsın, bize silah da göndersin. Savaşacak gençlerimiz var."
 
Müslim, Kobani'deki çatışma ortamını değerlendirirken, çatışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü, IŞİD'in ilerlemek istediğini ancak ilerleyemediğini, Kobani'nin yüzde 70'inin YPG'nin; yüzde 30'unun ise IŞİD'in elinde olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'DEN KORİDOR SÜRPRİZİ

Pazar akşam ABD uçakları Kobani'yi savunan YPG güçlerine uçakla silah, mühimmat ve ilaç yardımı yaptı. Türk Dışişleri kaynakları, Türkiye topraklarından Kobani'ye silah ve peşmerge geçişinin de pazar akşam itibariyle başladığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, peşmergenin destek için Kobani’ye geçişine yardımcı olduklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişini Türkiye'den kendilerinin talep ettiğini söyledi.

ROJAVALI PEŞMERGELER GELECEK

Irak Kürt bölgesindeki kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye üzerinden Rojava’ya gönderilecek güç, Irak Kürt bölgesi peşmergeleri değil, daha önce Suriye’den Irak’a getirilip eğitilenler olacak.

Peşmerge güçleri sözcüsü Cabar Yaver ise Kobani'ye askeri takviyelerine devam etmek istediklerini söyledi ve "O bölgeye havadan veya karadan yedek güçlerimiz göndermek için çabamız ve hazırlığımız var" dedi.

IŞİD'in Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kasabası Kobani'ye yönelik saldırıları 16 Eylül'de başladı. Bir süredir ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan Kobani ve çevresindeki IŞİD hedeflerini vuruyor.