BIST 8.966
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.279,62
HABER /  DÜNYA

Peşmerge IŞİD'in kalesinde zafer turu attı!

Irak ordusu, Şii milisler ve Kürt Peşmergelerin ilerleyişi sürüyor. IŞİD'in kalesi olarak bilinen Süleyman Bey kasabası ve Ömerli kurtarıldı...

Abone ol

Irak'ta ordu, Şii milisler ve Kürt güçler Ömerli'yi IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) elinden almasını takiben IŞİD'e karşı ilerleyişini sürdürüyor.

IŞİD KALESİ OLAN KASABADAN SİLİNDİ!

Pazartesi günü BBC ekibi iki aylık IŞİD kuşatmasının hafta sonu sonlandırıldığı Ömerli'ye girdi. Öte yandan IŞİD'e karşı savaşan güçler, örgütün kalesi olarak bilinen yerlerden Süleyman Bey kasabasına girdi.

Birleşmiş Milletler ise Irak'a, IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve akıl almaz ölçekte olduğunu belirttiği insanlık dışı uygulamaların soruşturulması için bir ekip göndermeye karar verdiğini duyurdu.

Irak'ta şiddet eylemleri IŞİD ve yandaşı Sünni isyancı grupların ülkenin kuzeyi ve batısının bir bölümünün kontrolünü ele geçirmesi sonrası hızla artmıştı.

Büyük çoğunluğu sivil olmak üzere binlerce insan ölürken bir milyon fazla insan yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kalmıştı.

ÖERLİ'DE HALK MEMNUN

Ömerli sakinlerinin IŞİD'e karşı gelmeleri üzerine katliamla tehdit edildikleri ortaya çıktı.

Pazartesi günü Ömerli'ye giren BBC muhabiri Gabriel Gatehouse ve ekibi, Ömerli sakinlerinin aileleriyle tekrar bir araya gelmekten dolayı mutlu olduklarını aktarıyor.

Ömerli sakinleri BBC'ye, kasabanın artık güvende olduğunu ancak normal hayata geri dönmek için yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi.

Gatehouse, bölgede hâlâ IŞİD güçleri bulunduğunu, bu yüzden kasabaya varmanın hâlâ sorunlu olduğunu söylüyor.

Ömerli'ye giden Irak Başbakanı Nuri El Maliki ise Irak'ın IŞİD militanlarına mezar olacağını söyledi.

Alanda bulunan muhabirler Irak ve Kürt güçlerinin ilerleyişinin IŞİD'e karşı son aylarda kazanılan en büyük başarı olduğunu söyledi.

PEŞMERGE ZAFER TURU ATTI!

Kürt Peşmerge güçleri Süleyman Bey kasabasını geri almalarını havaya ateş açarak ve indirdikleri siyah IŞİD bayrağını yanlarında gezdirip kasaba içinde tur atarak kutladı.

AFP haber ajansı, yakınlardaki Yankaca kasabasının da kuşatıldığını, militanlara yönelik ağır silahlar ve makineli tüfeklerle saldırıldığını duyurdu.

İRAN'DAN SİLAH VE PLANLAMA DESTEĞİ

Milisler, İran'ın son operasyonlarda silah desteği ve askeri planlamayla rol oynadığını söyledi.

Irak güçlerinin son ilerleyişi Ömerli'nin ele geçirilmesini takiben gerçekleşiyor.
BM, IŞİD'in suçlarını araştıracak ekip gönderiyor

Kasabada 15 bin Şii Türkmen bulunuyordu ve BM IŞİD'in bir katliam gerçekleştirmesinden korktuğunu açıklamıştı.

Pazartesi günü Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, IŞİD tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen suçların soruşturulması için Irak'a bir acil görev ekibi gönderme kararı aldığını açıkladı.

BM İnsan Hakları Yardımcı Komiseri Flavia Pansieri Konsey'e, IŞİD'in sivillere yönelik sistemli saldırılar gerçekleştirdiğini söyledi.