BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,75
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Pertek termal turizme açılıyor

Pertek kalesi, termal suları ve yeşili ile bölgenin turizm merkezi olmaya hazırlanıyor. Yakında bir otel inşa edilecek.

Abone ol

Keban Barajı Gölü ortasında yükselen Pertek Kalesi, termal suları ve yapımı tamamlanan Termal Oteli, göl kıyısındaki plajları ve yem yeşil örtüsüyle Tunceli'nin Pertek ilçesi, çevre illerin turizm merkezi olma yolunda ilerlerken, Kaymakamlığın ilçenin tanıtımı amacıyla düzenlediği bir dizi etkinlik kapsamında yöresel yemek yarışması yapıldı.

Pertek Kaymakamlığı ve İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında ilçenin tanıtımı amacıyla, "Ödüllü Yöresel Yemek Yarışması" düzenlendi. İl Halk Kütüphanesi'nde yapılan yarışmaya çok sayıda ev hanımı yaptığı yöresel yemekleriyle katıldı.

100 ODALI BİR OTEL PLANLANIYOR

Tunceli`nin Pertek ilçesi Keban Baraj Gölü`nde 157 dönümlük bir ada üzerinde bulunan tarihi Pertek Kalesi'nde restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kale, çevre illerin ve Tunceli`nin yeni cazibe merkezi olmaya aday gösteriliyor.

Pertek Kalesi'nde Kültür Bakanlığı tarafından 2005 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının 2010 yılında başlanılan ikinci etap çalışmalarında sosyal tesislerle birlikte adada peyzaj çalışması yapılacak.

Çevresinde çinili odalarda 1071 yılından sonra yöreye hakim olan Mengüçoğulları tarafından yapıldığı anlaşılıyor. Kale Osmanlı döneminde Halit Bin Velit tarafından onarılmış olan kalenin bulunduğu adada kafeteryalar, restoranlar, yüzme havuzları, seyir terasları, yürüyüş alanları, piknik alanları ve konaklamak için 100 odalı bir otel planlanıyor.

Mayıs ayından itibaren bölüm bölüm açılışının yapılacağı Termal Otel'de, kaplıca, fizik tedavi termallerin, yiyecek ve içecek alanlarının Pertek-Hozat karayolunun 7. kilometresi olan Singeç Köprüsü mevkiinde bulunan termal suları sondajla çıkarılarak, otel ve fabrikanın yapılacağı sahaya kadar akıtılan termal suyun yapılan bilimsel analizinde, cilt hastalıkları, kemik erimesi ve prostat problemlerine karşı tedavide kullanılmasıyla birlikte yöre bir sağlık merkezi haline gelecek, projenin tamamlanmasıyla birlikte 500 kişiye istihdam sağlanacak. Projeyle ayrıca Keban Baraj Gölü kıyısında bulunan Pertek ilçesinin termal turizm merkezi haline gelmesi bekleniyor.

Termal turizmin yanında Pertek ilçesi tarihi ve kültürel olarak oldukça zengin bir potansiyele sahip. Çeşitli dönemlerde iskan görmüş olan Eski Pertek günümüzde Keban Baraj Gölü altında kalmış olup geride sadece ada görünümündeki Pertek Kalesi ile baraj alanından yeni Pertek ilçesine taşınmış Çelebi Ağa ve Sungur Bey Camileri kalmıştır. Baraj gölü altında kalan kilise, saray, mescit, türbe, hamam, imaret, kantariye gibi yapılar, Pertek'in çeşitli dönemlerde olduğu kadar, özellikle Selçuklu ve Osmanlı
dönemlerinde özel önem kazandığını gösteriyor.