BIST 9.093
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,64
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Performans ödevleri kaldırılıyor mu?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın okullardaki performans ödevlerinin kaldırılacağı yönündeki açıklamalarına işin uzmanlarından tepki geldi.

Abone ol

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, performans ve proje ödevlerini kaldırmanın yanlış olacağını söyledi.

Ersanlı'ya göre Bu ödevler çocuğun kendisini test etmesi, öz güven sağlaması, beceri kazanması için önemli ancak çocuğun olgunluğuna ve yapabilirliğine göre ödevler verilmesi şart.

Prof. Dr. Ersanlı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın "performans ödevlerinin kaldırılacağı, bu yönde bir çalışma olduğu" yönünde açıklamada bulunduğunu anımsattı.

Okullarda öğrencilere verilen performans ödevinin, öğrencinin gerçekleştirdiği ya da tamamladığı, belirli performans ölçütlerine göre öğretmen tarafından değerlendirilen bir ödev olduğunu belirten Ersanlı, performans ödevlerini öğrencilerden çok velilerin yaptığına dikkati çekti.

Performans ödevlerinin, öğrencinin bilgisini günlük hayatta nasıl kullandığını ölçme amacıyla verildiğine değinen Ersanlı, şöyle devam etti:

"Bu ödevler öğrencilerin bilgi ve becerilerini gerçek yaşam durumları bağlamında kullanmalarını gerektirir. Performans ödevleri, kısa sürelerde yapılabilecek çalışmalardır. Bu tür ödevlerle öğrencilerin derslerde kazandırılması hedeflenen üst düzey becerilerdeki gelişimlerini günlük yaşamla ilişkilendirerek göstermeleri beklenmektedir. Performans ve proje ödevleri her yaş grubuna göre farklı olarak verilir ancak aile bu ödevlerin yapılması için ortamı hazırlar. Birinci ortam her şeyden önce ailedir. Ailenin bilinçli ve destek olması önemlidir ancak aile bunu çocuğunun diğer arkadaşlarının ödevleriyle yarış gibi görüyor ve çocuğunun birinci olması için bu ödevlerin çoğunluğunu kendisi yapıyor."

"Performans ve proje ödevlerini kaldırmak yanlış olur" diyen Ersanlı, "Bu ödevler çocuğun kendisini test etmesi, öz güven sağlaması, beceri kazanması için önemli ancak çocuğun olgunluğuna ve yapabilirliğine göre ödevler verilmeli. Çocuğa başaramayacağı ödevler verilmesi öz güven kaybına neden olur. Bu nedenle neyin, niçin, ne amaçla yapıldığı çok önemli" ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLER DE BİLİNÇLİ OLMALI

Prof. Dr. Ersanlı, okullarda verilen performans ödevlerini öğrencilerden çok velilerin yapmasının yanlış olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ödevleri öğrencilerden çok internetten yararlanarak veliler yapıyor. Öğrencilerin el becerilerini ve araştırma yönlerini geliştirmek maksadıyla verilen performans ödevlerini öğrenciler kendileri yapamayınca iş, çocuğunun kötü not almasını istemeyen veliye düşüyor. Bu yanlıştır. Velinin katkısı olacaktır ancak tamamını veli yapmayacak. Bir çocuk farklı bir beceriye sahipken, diğer çocuğun ilgi alanı ve becerisi farklıdır. Bu bakımdan çocukların bu farklı becerilerini ortaya çıkarmak için bu ödevler önemlidir. Bu ödevleri de her çocuk becerisine göre kendi yapmalıdır. Bunun için öğretmenlerin de bilinçli olması gerekmektedir. Çocuğun neye becerisi olduğunu bir önceki performans ödevi ile bir sonrakini karşılaştırarak anlamalıdır".

Ersanlı, "Performans ödevlerini kaldırmak yerine 'çocuk neyi ne kadar yapabilir' bunu test etmeli, buna göre ödevler verilmelidir. Hiçbir çocuk birbirinden üstün değildir, sadece becerileri farklıdır. Bu ödevlerle de bu beceriler ortaya çıkarılmalıdır" diyerek sözlerini tamamladı.