BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Perakende güven endeksine 'Bayram alışverişi'dopingi

Ramazan ve bayram alışverişi perakende güvenini yükseltti. Endeks, son 3 aydaki düşüşün ardından temmuzda bir önceki aya göre 3.4 puan arttı

Abone ol

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'ndan (TEPAV) yapılan açıklamaya göre, ramazan ve bayram alışverişi Perakende Güven Endeksi'ni (TEPE) yükseltti. Nisan 2014'ten bu yana düşme eğilimini sürdüren TEPE, temmuzda kısmen yükseldi.

TEPE, Temmuz 2014'te -7.6 değerini alarak, bir önceki aya göre 3.4 puan yükseliş gösterdi. Buna karşılık TEPE, geçen yılın aynı dönemine göre 7.7 puan düştü. Bu düşüşte geçen 3 aya göre işlerin durumundaki ve gelecek 3 aya yönelik satış beklentilerindeki düşüş etkili oldu. TEPE'nin bir önceki aya göre artışında da geçen 3 aya göre işlerin durumundaki ve gelecek 3 aya ilişkin satış beklentilerinde artışın etkisi görüldü.

PERAKENDECİLERİN YARIYA YAKINI SATIŞLARIN ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

Geçen ay TEPE anketi katılımcılarının yüzde 45'i gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 22.2 düzeyinde oldu. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 32.8 olarak belirlendi.

7 aylık durağanlığın ardından haziranda düşen satış beklentileri temmuzda yükseldi. Gelecek 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri temmuzda 17.4 puan oldu. Gelecek 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Temmuz 2013'e göre 8.3 puanlık düşüş, Haziran 2014'e göre ise 5.1 puanlık artış gözlendi.

İŞLERDEKİ TOPARLANMA ALGISI 7 AY SONRA YÜKSELDİ

Temmuzda TEPE anketi katılımcılarının yüzde 18.8'i geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 57.2 oldu. Katılımcıların yüzde 24.1'i ise geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtti.

Aralık 2013'ten bu yana düşen işlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri temmuzda -46.5 puana yükseldi.

TÜM ALT SEKTÖRLERDE PERAKENDE GÜVENİ AZALDI

Temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre tüm alt sektörlerde düşüş görüldü. Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, mobilya, aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri ve "diğer" (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye gibi) sektörlerindeki düşüş ortalama düşüşün altında oldu. Motorlu taşıtlar, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörlerinde düşüş ortalama düşüşten daha fazla gerçekleşirken, geçen yıla göre en fazla düşüş elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe görüldü.

AB'DE PERAKENDE GÜVENİ DÜŞTÜ

AB-28 Perakende Güven Endeksi, Temmuz 2014'te 2 puan değerini aldı. AB-28'de bir önceki aya göre 1 puanlık düşüş, geçen yılın aynı dönemine göre ise 8.9 puanlık artış oldu. Türkiye, geçen yıla kıyasla AB-28'den ve Avro Bölgesi'nden daha kötü performans sergilerken bir önceki aya göre daha iyi performans sergiledi. Türkiye, geçen yıla göre AB-28'de perakende güven en çok düşen 3 ülkeden biri oldu.