BIST 9.092
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,55
HABER /  GÜNCEL

Pentagon'dan Erdoğan'ı yalanlayan IŞİD talebi!

Erdoğan ABD'nin Türkiye'den beklenetileri için "henüz netleşmiş değil" dese de Pentagon'dan aksi yönde açıklamalar geldi. İşte ABD'nin Türkiye'den IŞİD talepleri...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin IŞİD'e karşı Türkiye'den beklenti ve somut taleplerinin henüz netleşmediğini söylese de Hürriyet muhabiri Tolga Tanış, Washington'dan çarpıcı kulisler paylaştı.

ABD'NİN IŞİD İÇİN İKİ NET TALEBİ BELLİ OLDU!

Pentagon Sözcülüğü'ne ABD'nin Türkiye'den taleplerini soran Hürriyet muhabiri, Erdoğan'ın "henüz net değil" dediği taleplerin aslında hayli net olduğunu ortaya koydu. Tanış'ın aldığı bilgiye göre ABD, Ankara'dan IŞİD operasyonları için İncirlik üssü ve İskenderun Donanma üssünün kullanıma açılmasını talep ediyor. Tanış'ın görüştüğü Pentagon yetkilisi Erdoğan'ın "AD ne istediğini henüz söylemedi" sözlerine ise hayli iglinç bir yorum getirdi: Belki de bir insanın konuşmak istemediği bir konuda bilmiyor görünme refleksidir.

İşte Tanış'ın yazısındaki ilgili bölüm:

"TÜRKİYE'DEN BEKLENTİLER DETAYLI BİR ŞEKİLDE ORTAYA KONDU"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen cumartesi Afganistan'a yaptığı günü birlik ziyaretin ardından Türkiye ve ABD arasında IŞİD'e yönelik mücadele konusunda süren müzakereler için gazetecilere ne demişti: "İncirlik'te bizden istenen ne? O henüz belli değil."

Ben de yazılı bir başvuruyla bunu Pentagon Sözcülüğü'ne sordum. Ve "Amerikalılar, Türkiye'den beklentilerini halen netleştirmedi mi" dedim.
24 Ekim 2014'te verdikleri yazılı cevapta şunu söylediler: "Savunma Bakanı Chuck Hagel görüşmeleri (8 Eylül'de Ankara'daydı) sırasında netti ve koordinasyon konferansı (EUCOM-CENTCOM delegasyonu geçen hafta Ankara'daydı), Türkiye'nin IŞİD'le mücadele için kurulan koalisyona nasıl katkı sağlayabileceğinin detaylarını ortaya koydu. Aslında konferans Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabil'den döndüğü gün sonlanıyordu ve kendisinin (Erdoğan) okuması ya da üzerine düşünmesi için görüşmelerin özeti henüz hazırlanmamıştı." Sonra Erdoğan'ın sözlerini üst düzey bir Pentagon yetkilisine sözlü olarak sordum. Ve Amerikalıların Türkiye'den iki üs için talepte bulunduklarını teyit ettim. Biri IŞİD'e yönelik hava saldırılarında kullanmak için İncirlik Üssü. Diğeri de İncirlik'e yapılacak lojistik sevkiyat için kullanılmak üzere İskenderun Donanma Üssü.

SADECE İKİ ÜS

"Başka bir hava üssü yok mu" dedim. "Sadece iki üs. Başka üs yok" dedi.
Peki mümkün mü? Erdoğan'ın iddia ettiği gibi bunu şimdiye kadar Türklere söylememiş olabilirler mi? Görüştüğüm başka bir askeri yetkilinin ifadesiyle "Bu mümkün değil." Peki Erdoğan neden öyle dedi? Amerikalı yetkilinin cevabı aynen şu oldu: "Belki de bir insanın konuşmak istemediği bir konuda bilmiyor görünme refleksidir."

"ERDOĞAN'IN OYUN PLANI YÜKSEK RİSKLER İÇERİYOR"

BELKİ de bundan sonra ABD ve Türkiye arasında "yeni normal" bu olur, bilmiyorum. İade taleplerine rağmen hapishanelerden bırakılan şüpheliler... Bazı konularda ikili görüşmelerde duyup da duymazdan gelme halleri... 17 Aralık sürecinde Erdoğan'ın eski büyükelçi Frank Ricciardone'ye ağır bir dille yüklenmesinden sonra ABD ve Türkiye arasında "al-ver"e (transactional) dönen ilişkiler, belki iyice ortaya çıkan ideolojik farklılıklardan sonra artık hep böyle seyreder. Çünkü Kobani'de su yüzüne çıkan ve NATO müttefiki ABD'nin, PKK'nın bir uzantısı gruba silah vermesine kadar uzanan anlaşmazlıklar nasıl giderilir, merak ediyorum.
Erdoğan'ın oyun planı yüksek riskler içeriyor. Ve bunun sonunda Türkiye'nin karşılabileceği sonuçları şimdiden tahmin etmek zor.

Yazının tamamı için