BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
HABER /  MEDYA

Penguen'e Erdoğan'a hakaretten ceza!

Erdoğan'ın önünde ceketini ilikleyen bir vatandaşın başparmak ve işaret parmağını yuvarlak hale getirerek hakaret ettikleri gerekçesiyle Penguen dergisinin iki çizerine 11'er hapis cezası verildi.

Abone ol

Penguen Dergisi’nin 2 çizeri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıkışını konu alan kapak karikatüründe, Erdoğan’ın önünde ceketini ilikleyen bir vatandaşın başparmak ve işaret parmağını yuvarlak hale getirerek hakaret ettikleri gerekçesiyle ikinci duruşmada 11 ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırıldı.

Dergi çizerleri Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan’a verilen hapis cezası, günlüğü 20 TL’den 7 biner lira para cezasına çevrildi.

'KAMU GÖREVLİSİNE KARŞI GÖREVİNDEN DOLAYI HAKARET'

Hürriyet gazetesinden Ayşegül Usta'nın haberine göre İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya hakaret suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan Penguen Dergisi çizerleri Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan katılmadı. Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılma talebini kabul etti.

Baruter ve Aydoğan’ın avukatı Tora Pekin, “Erdoğan aleyhine bir çizim ya da hakaret söz konusu değildir. Müvekkillerimin ayrı ayrı beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme, hakaret suçundan 3’er ay hapis cezasına çarptırdığı çizerlerin cezasını, eylemin 'kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlendiğini' belirterek 1’er yıl hapis cezasına çıkarttı.

1427266184-fft107mf3912327.jpeg

11 AY 20'ŞER GÜN HAPİS 7'ŞER BİN LİRA PARA CEZASINA ÇEVRİLDİ

Cezayı ‘aleniyet unsuru’ oluştuğu gerekçesiyle 1/6 oranında arttırarak 1 yıl 2’şer aya çıkartan mahkeme, sanıkların iyi halini dikkate alarak cezalarını 11 ay 20’şer gün hapse indirdi.

Mahkeme daha sonra cezayı 7’şer bin lira para cezasına çevirdi ve 10 eşit taksitle ödenmesine hükmetti.

SAVUNMASI NEDENİYLE DE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Mahkeme ayrıca sanıklardan Bahadır Baruter hakkında bir önceki oturumdaki savunması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Baruter, söz konusu savunmasında, “Karşılayan kişinin köşk görevlisi olduğu düşünüldüğünde hem Cumhurbaşkanı’nın karşılanması hem de ona el hareketinin yapılması mizah tarzı olarak uygun değildir. Bu şekilde tanımlamanın savcının da şuuraltıyla ilgili olabileceğini söyleyebiliriz” demişti.

NE OLMUŞTU?

Penguen Dergisi’nin 21 Ağustos 2014 tarihli sayısında Recep Tayyip Erdoğan’ın köşke çıkmasını konu alan karikatür yayımlanmıştı. Savcılık, Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yapılan şikâyetle söz konusu karikatürle Erdoğan’a ‘top’ denildiği iddiasını dikkate alarak hazırladığı iddianamede çizerlerin 2 yıl 4 aya kadar hapsini istenmişti.

1426845703-penguen6487.jpg

ERDOĞAN'A TOP İŞARETİ YAPTILAR

Kendini “AKP sempatizanı” olarak tanımlayan Cem S. isimli kişi BİMER’e derginin kapağıyla ilgili şikâyet dilekçesi yazmıştı.

Cem S. dilekçesinde dergiye hakaret ederek “Derginin son kapağında Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben karşısındaki kişi amiyane parmaklarıyla top işareti yapmıştır” demişti.