BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Pekünlü'nün onama kararının gerekçesi

Başörtülü öğrenciyi bahçede fotoğraflarını çekerek fişleyen Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü'nün cezasının onama kararı açıklandı.

Abone ol

Eski Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü'ye verilen 2 yıl 1 aylık hapis cezasının, başörtülü öğrenciyi derse almayarak eğitim ve öğretim hakkını engellediği, eyleminin kanunda öngörülen suç tipine uyduğu gerekçesiyle onandığı bildirildi.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Pekünlü'ye verilen hapis cezasına ilişkin onama kararının gerekçesini açıkladı.

Gerekçede, yerel mahkemenin sanık hakkında verdiği karar hatırlatılarak, yüklenilen eğitim ve öğretimi engellenme eyleminin sanık tarafından işlendiğinin, kanuna uygun yürütülen duruşma sonucu saptandığı vurgulandı.

Sanığın eyleminin kanunda öngörülen suç tipine uyduğu kaydedilen gerekçeli kararda, sanığın, değişik zamanlarda öğrencilerin eğitim ve öğretim hakkını engellediği ve suçu kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak işlediği belirtildi. Bu nedenle cezanın ilgili Türk Ceza Kanunu hükümleri gereği artırılması gerektiği, aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni sayılmadığı kaydedildi.

Karar, 1'e karşı 4 üyenin oyuyla alındı.

Çoğunluk görüşüne katılmayan bir üye ise karşı oy gerekçesinde, sanığın suçu işlediği tarihlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştayın konuyla ilgili kararlarının yürürlükte olduğunu savundu.

Karşı üye gerekçesinde, yasağın devam ettiği yönünde ilgili üniversite rektörlüğünün, fakülte dekanlıkları ile yüksekokullara gönderdiği 23 Mart 2011 tarihli yazısının bulunduğunu ileri sürdü.