BIST 9.705
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.430,14
HABER /  EKONOMİ

Pay ölçerle paranız cebinizde kalsın

Merkezi sistemle ısınan binalarda Mayıs 2012'de pay ölçer sistemine geçiş süresinin dolmasıyla birlikte yarım milyona yakın konut bu sisteme geçiş yaptı.

Abone ol

Sistemin amacı enerji verimliliği ve daha adil gider paylaşımıydı ve sistem birçok tartışmaya rağmen ortalama yüzde 41 oranında yakıt tasarrufu sağladı.

Isınma dönemi sonunda bu sektörün öncü kuruluşlardan DAF Enerji 2012 yılında sisteme kattığı binaların Doğalgaz Faturalarını analiz ederek sonuçları kamuoyuna duyurdu.

Fatura kıyaslamasına dayalı olarak yapılan araştırmaya göre 2012 Mayıs ayından itibaren pay ölçer montajı gerçekleştirilen binalarda sistemin ortalama yüzde 41 oranında Doğalgaz tasarruf gerçekleştirildiği kaydedildi.

İŞTE TASARRUF RAKAMLARI

Yapılan araştırmada 2011 yılı faturalarına ulaşılabilen çeşitli büyüklükteki 1.125 binada 27.995konut incelemeye alındı. Her bir binaya 2012 yılında gelen gaz faturası ile 2011 yılındaki aynı dönemine ait doğalgaz faturası m3 cinsinden kıyaslandı. Kıyaslamaya göre incelenen 1.125 binanın yüzde 42'sinin yüzde 20'ye kadar tasarruf ettiği, yüzde 40'ının yüzde 40'a kadar yüzde 18'nin ise yüzde 40 üzerinde tasarruf ettiği tespit edildi.

Firma yetkilileri ulaştıkları rakamlara göre bir konutun kış dönemi ortalama gaz tasarrufunun 276,40 metreküp olduğunu, sisteme geçen yarım milyona yakın konut için bu miktarın 138 milyon metreküpe tekabül ettiğini, 138 milyon metreküp doğalgazın TL karşılığının ise 150 milyon TL tasarruf anlamına gelmekte olduğunu belirttiler

Konu ile ilgili Firmanın Hizmet Grup Müdürü Özer Çiçek şöyle konuştu:

Ülkemizin ekonomik olarak büyümesine, sanayileşmesine ve yaşam koşullarının iyileşmesine paralel olarak enerji ihtiyacı sürekli olarak artıyor. Enerji üretiminde yerli kaynakları kullanamadığımız müddetçe enerjide dışa bağımlılığımız da artmaya devam edecek.

Bu duruma paralel olarak ülkemizde ithal edilen enerji hammaddesi talebi arttıkça fiyatların artması da engellenemeyecek bir durumdur. Bu da bizim doğalgaz enerjimizi tasarruf etmekten başka yolumuz olmadığını göstermekte.

Bizim yaptığımız, merkezi sitemle ısınan binalarda bireysel kontrol sağlayarak tasarrufa imkân tanımaktır. Tasarrufu yapacak olan bireylerin kendileridir. Biz bu sistemi kurmakla görevimizin bitmediğinin bilincindeyiz. Yaptığımız çeşitli analizlerle tasarrufun en uygun seviyeye yükseltilmesi için bina yöneticileri ve daire sakinlerinin bilgilendirilmesi uyarı mekanizmalarının geliştirilmesi öncelikli planlarımızın arasında yer alıyor.

YAPTIRIM YOK, AMA ZORUNLULUK

Isı pay ölçerlerin mevcut binalarda kullanımı zorunluluk olarak öngörülmüştü. Isı pay ölçer kullanımı konusundaki gelişim nedir?

Çiçek: Isı ve sıcaklık kontrol ekipmanları olarak adlandırılan ısıölçerler, ısı sayaçları, termostatik vanalar ve oda termostatlarının kullanılmasını zorunlu hale getiren mevzuat 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'dur. Aynı kanunun Geçici 6. Maddesi'nde kanunun yayım tarihinden önceki merkezi ısıtma sistemli binalar için de 5 yıllık geçiş süresi tanınmıştır. Yani 2 Mayıs 2012 tarihi itibarıyla tüm merkezi ısıtma sistemli binalarda ısı ve sıcaklık kontrol ekipmanlarının kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Dolayısıyla uygulamanın yapılmasını zorunlu kılan ülkemizin bir kanunudur. İkincisi uygulamaya geçilmemesi durumu ile ilgili aynı kanunun idari yaptırımlar başlıklı 10. Maddesi'nde herhangi bir yaptırım söz konusu değildir. Yani herhangi bir şekilde belediyelerden veya Bakanlıktan
birisi gelip cezai işlem uygulayamazlar, ancak yine uygulama yapmayan mevcut merkezi ısıtma sistemli binalar 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'na muhalefet yapmış durumda olurlar ki bu durumda da herhangi birisi bina yönetimleri hakkında kanuna muhalefet etmekten suç duyurusunda bulunabilir. Bu durumda mahkemenin vereceği karara göre işlem tesis edilir.

ISI PAY ÖLÇER ZORUNLULUĞU ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Isı pay ölçer kullanımı zorunluluğu ile ilgili eleştiriler gündeme getiriliyor. Binaların diğer özellikleri, özellikle yalıtım özellikleri enerji verimliliğine uygun hale getirilmeden ısı pay ölçer sistemine geçilmesinin kat malikleri arasında haksızlığa yol açtığı savunuluyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Çiçek: Sıcaklığın kontrol altına alınması konusunda 1 °C'lik sıcaklık farkında enerji tüketimimizde yaklaşık yüzde 7 gibi bir farklılık oluşmaktadır. Elbette ki yalıtımlı binada yalıtımsız binaya göre enerji tüketimleri daha az olacaktır. Ancak bu sistemin amacı tüketimlerimizin kontrol altına alınmasıdır ve tüketimlerin kontrol altına alınabilmesinde en önemli parametre ölçülebilir olmasıdır. Dolayısıyla bu sistem ile enerjinin kontrol altına alınması sağlanmaktadır. Kat malikleri arasında haksızlığa yol açması değil kat maliklerinin gerçekten tüketimleri kadar enerji gideri ödemeleri üzerine kurgulanmış bir sistemdir.