BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.424,79
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

PAÜ'de elektrikli araç üretildi

PAÜ Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü öğretim elemanı ve öğrencileri, 5 ayrı modelde elektrikli prototip araç yaptı

Abone ol

Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doruk koordinatörlüğünde bölüm öğretim elemanları ile bölüm öğrencileri tarafından üretilen 5 farklı model elektrikli araçlar, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve Okul Müdürü Prof. Dr. Raşit Urhan'ın katılımı ile deneme sürüşü gerçekleştirildi.

Meslek Yüksekokulu bahçesinde yapılan deneme sürüşü etkinliğinde, rektör Bağcı, tüm araçların deneme sürüşünü yaptı ardından öğrencilerle konvoy oluşturarak okul bahçesinde tur attı.

Denizli Elektrik Teknolojili Araçları (DELTA), yaklaşık 2,5 yıllık bir çalışmanın sonucunda üretilen modellere Pamukkale, Horoz, Laodikeia, Tripolis ve Cumhuriyet isimi verildi.

Prototip araçlara ilgili bilgi veren Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doruk, her modelin farklı özeliklerde olduğunu, "Laodikeia" modelinin doğrudan güneş enerjisiyle çalıştığını belirtti. Diğer modellerin elektrik enerjisini aküden aldığını akünün de şarj maliyetinin olmadığını ifade eden Doruk, şunları söyledi:

"Bu akülerin şarjı yine aynı proje kapsamında gerçekleştirilen mobil şarj istasyonundan sağlanmaktadır. İstasyon, güneş enerjisini paneller vasıtası ile elektriğe çevirmekte bu elektrik de akülerin şarjında kullanılmaktadır. Horoz modelinde çift elektrik motoru kullanılmakta ve gövde polikarbon çelik kaplamadır. Hızı 50 kilometreye kadar çıkabilen araçlarda ortalama menzil 50 civarında olup menzil artışı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Cumhuriyet modelinde, gövde tamamen ahşap olup ekolojik bir araçtır. Hem çevreye uyumlu hemde sıfır emisyonlu araçtır. Pamukkale modeli, arazi şartlarına uygun spor ve eğlence modeli olarak geliştirilmiştir. Tripolis modeli ise fiber gövdeli spor modeldir."

Doruk, araçların önprototip olarak hazırlandığını kaydederek, kesin prototip çalışmalarının ve seri üretimi için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

elektrik.20150106104512.jpg