BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.435,55
HABER /  EKONOMİ

Bakan Zeybekçi'den 'ucuz patates' bombası

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, patatesin 5 liraya yükselen fiyatına ilişkin, "Gerekirse, üreticinin elinden 1 liraya çıkıp, tüketicinin eline 5 liraya varan patatesi, eline alanların elinde patlatacak, onlara dünyanın kaç bucak olduğunu öğretecek noktaya

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, patates gibi bazı gıdaların fiyatlarındaki artışa ithalatla tedbir alınıp alınmayacağına ilişkin, geçen sene kuru fasulye fiyatının çok yükseldiğini hatırlatarak, "Patates fiyatlarında da son 1 yılda ciddi artış var son iki ayda da bir spekülasyon var. İhtiyaç duyacağımızı zannetmiyorum ama hazırlıklarımızı yaptık. Gerekirse, üreticinin elinden 1 liraya çıkıp, tüketicinin eline 5 liraya varan patatesi, eline alanların elinde patlatacak, onlara dünyanın kaç bucak olduğunu öğretecek noktaya gelmiş bulunuyoruz." dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda patates fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.  Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Zeybekci, enflasyona katkısı yüksek olan bazı ürünler için miktar bazında ithalat izni verilebileceğini söyledi.

nihat-zeybekci.20150507121823.jpg

 
BAKAN ZEYBEKÇİ AÇIKLADI

Üretim fazlalığı olmasına karşın patates fiyatının 5 liraya çıkması üzerine hükümet tedbir almak için kolları sıvadı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Gıda enflasyonunu düşürmek için patates ithalatını serbest bırakacağız” dedi.

Bu konuşulduğunda "Patates de ithal ettiler" diyeceklerini anlatan Zeybekci, "Henüz daha o noktaya gelmedik. 4,5-5 milyon ton patates üretimimiz var ve bu rakam tüketimimizin çok üzerinde. Birileri bunu speküle ediyor, onlara derslerini verecek noktaya geliyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyonu oynatan diğer ürünlere de bu şekilde müdahalelerimiz olacak. Müdahale etmemiz gereken neresi varsa ona müdahale etmekten çekinmeyiz, gerekirse yaparız" şeklinde konuştu.
 patates.jpg

"HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK"

İhtiyaç duyacağımızı zannetmiyorum ama hazırlıklarımızı yaptık. Gerekirse, üreticinin elinden 1 liraya çıkıp, tüketicinin eline 5 liraya varan patatesi, eline alanların elinde patlatacak, onlara dünyanın kaç bucak olduğunu öğretecek noktaya gelmiş bulunuyoruz.” Bu konuşulduğunda ‘Patates de ithal ettiler’ diyeceklerini anlatan Zeybekci, “Henüz daha o noktaya gelmedik. 4.5-5 miyon ton patates üretimimiz var ve bu rakam tüketimin çok üzerinde. Birilerini bunu speküle ediyor. Onlara derslerini vereceğiz” dedi.

PATATES 1,5 LİRA OLACAK

Bakan Zeybekci’nin açıklamasından sonra gözler en yakın üretim bölgesi olan İran’a çevrildi. İran’da patatesin fiyatı 50 kuruş seviyesinde. Devletin İran patatesinde vergi ve fon kesintilerini minimuma indirerek ithalata izin vermesi halinde pazarlarda patates fiyatının 1.5 liraya kadar inebileceği belirtiliyor.