BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09
HABER /  EKONOMİ

Patates depolarda çürüyor!

Geçen Mayıs'ta perakende fiyatı 4-5 liraya kadar yükselen 1 kilo patates bugün Niğde'deki depolarda 20 kuruşa kadar düştü.

Abone ol

800 bin ton patatesin üretildiği Niğde'de üreticilerle bir araya gelen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates depolarını da gezdi. Üreticilerin sıkıntılarını dinleyen Gürer, bazı depolardaki patateslerin filizlendiğini görünce şaşkınlığını gizleyemeyerek, "TBMM'de yaptığım konuşmalarda patates sakal bıraktı demiştim ama görünüyor ki patates sakal yerine artık saç bırakmış" dedi.

Niğde'de resmi rakamlara göre 800 bin ton patates üretilse de kayıtlara girmeyen patates de olduğunu belirten Gürer, şunları söyledi:

"Bunlarla birlikte Niğde'de üretilen patatesin miktarı 1 milyon 200 bin tondur. Eskiden patates yurt dışına gidiyordu. Çevremizdeki ülkelerle ilişkilerimizin bozulmasıyla birlikte artık gitmiyor. Ülkemizin güney doğusunda yaşanan terör olayları da patatesin yurt dışı sevkiyatında sorunlar yaşattı. İlimizde patates çok yetiştirildiği zaman depoda kalıyor ve değer bulmuyor. Bu çözmek için büyükşehir belediyeleri, askeriye, yurtlar ve yemekhanelerde tüketime sevk edilmesi gerekiyor. Eğer bir ay içerisinde bu patatesin sevki gerçekleşmezse üreticimiz büyük sıkıntı çekip ekim yapamayacağı gibi borçlarını da ödeyemeyecek ve üreticimiz icralık olacak. Bu nedenden dolayı çiftçimiz ekim yapamayacağı için önümüzdeki yıl rekolte düşük olacak ve tüketicimiz patatesi yine pahalıya yiyecek."

'DEPOLARDA 400 BİN TON PATATES VAR'

Üreticilerin patatesi maliyetinin altına dahi satamadığını ifade eden Gürer, şöyle devam etti:

"400 bin ton fazlalık olduğu söyleniyor ama şu an sadece Niğde ve Nevşehir illerinde 400 bin ton patates depoda bekliyor. Bu patateslerin biran önce üreticiden alınıp pazara sunulması gerekiyor. 70 kuruşa maliyeti olan bir patatesi 20 kuruşa üreticimiz satamıyor. Patateste ton başına verilen 50 TL'lik teşvik yetmez. Bu teşvik 50 Dolar olsaydı patates yetiştiricisi teşvik nedeniyle gelecek tüccar vasıtasıyla ürününü satma fırsatı olurdu. Tüccar 50 TL için bu bölgelere gelmez."

'PATATESLER ÇÜRÜYOR'

Üreticilerden Abdulkadir Yıldız ise depoda 200 ton patatesinin bulunduğunu belirterek, "Bu patatesin bana maliyeti 65 ile 75 kuruş. Maliyetin altında satmamak en azından maliyetini kurtarabilmek için bu zamana kadar depomda bekletmek zorunda kaldım. Maliyetini alamayacağım için seneye ekim yapamayacağım ve borçlarımız hep duruyor . Şuanda depolardaki patatesler çürümeye terk edilmiş durumda" diye konuştu.

GEÇEN YIL İTHALATI DÜŞÜNÜLMÜŞTÜ

Depolarda kilo fiyatı 20 kuruşa kadar düşen patates, geçen mayısta perakendede 4-5 liraya kadar yükselmiş ve bu nedenle patatesin ithal edilmesi dahi Türkiye'nin gündemine girmişti. Bu yıl ise İstanbul dışında fiyatı çok düşük. Taze patates fiyatları hallerde yüksek fiyatlarla satılırken, geçen yıl hasadı yapılan patates İstanbul Yaş Sebze ve Meyve Hali'nde 70, Adana'da 50, Ankara ve Mersin'de 60 kuruş.