BIST 9.565
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.487,68
HABER /  DÜNYA

Paris'te 'Sarı Yelekliler'in gösterisi öncesi 37 gözaltı

Fransa'da Sarı Yelekliler bir kez daha meydanlarda. Eylemciler, Cumhurbaşkanı Macron'un attığı adımlara ve hükümetin sükunet çağrılarına rağmen Paris'te yeniden toplanmaya başladı. Gösteri öncesinde 37 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Abone ol

Fransa’da 17 Kasım’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlayan ve sonrasında Belçika, Hollanda ve İsrail’e sıçrayan ‘sarı yelekliler’ eylemi bugün beşinci haftasına girdi. Eylemciler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un akaryakıt zamlarını iptal etmesinin ardından ‘talepleri karşılanana kadar’ protestoların devam edeceğini belirtmişti.

Paris polisinin yaptığı açıklamada, kent genelinde 8 bin polis ve 14 zırhlı aracın eylemler için hazır beklediği fakat şu ana kadar yalnızca ‘birkaç yüz’ eylemcinin toplandığı ve öğle saatlerine kadar toplam 37 kişinin gözaltına alındığı söylendi.

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR
Akaryakıt zamlarına tepki olarak başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine öfkeye ve isyana dönüşen Sarı Yelekliler'in protestoları, hükümetin iptal çağrılarına rağmen bugün ülke genelinde devam ediyor.

89 BİN POLİS GÖREV YAPACAK
Macron'un vaatlerini yetersiz bulan eylemciler, Paris'in ünlü Champs-Elysees Caddesi ve Opera Meydanı'nda toplanacak. Ülke genelinde yaklaşık 89 bin polis görev yaparken, Paris'i 8 bin polis ile 14 zırhlı araç koruyacak.

Gösteri nedeniyle Champs-Elysees Caddesi ve çevresindeki mağaza ve restoranlar kepenkleri indirirken, çok sayıda metro hattı çalışmayacak.
Protestolar

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen "Sarı Yelekliler"in eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosu haline geldi.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron ve yönetiminden ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

Gösterilerde şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 99 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi yaralandı.