BIST 9.525
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.489,83
HABER /  GÜNCEL

Paris son durum dün geceden beri neler oldu?

PARİS son durum bilgilerini sizler için derledik. Paris saldırısının ardından son 24 saat içinde yaşanan gelişmeler haberimizde.

Abone ol

Fransa’nın başkenti Paris'te düzenlenen ve 129 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan terör saldırılarına, liderler ve sivil toplum kuruluşlarından tepki yağdı.

Paris'te, 129 kişinin hayatını kaybetmesi, 99'u ağır, 352 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan eş zamanlı terör saldırılarına, dünya liderleri büyük tepki gösterdi.

PARİS SON DURUM OHAL İLAN EDİLDİ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırıların ardından ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Fransa’da Bakanlar Kurulu, terör saldırılarının ardından Elysee Sarayı’nda olağanüstü toplandı. Toplantıda terörle mücadelede ivedilikle alınacak önlemler masaya yatırıldı, ilk etapta 1500 ilave askerin güvenliğin sağlanması için görevlendirilmesi kararlaştırıldı. Olağanüstü hal ilanının ardından, başkentin bazı bölgelerine askeri birlikler konuşlandırıldı. Emniyet, güvenlik önlemleri çerçevesinde başkentteki 5 metro istasyonunun kapatıldığını duyurdu.

Paris saldırılarında ölenlerin sayısı 129'a yükseldi.

PARİS KATLİAMI IŞİD SALDIRISI ÇIKTI

Terör örgütü IŞİD sosyal medya yoluyla saldırıları üstlenerek, ''Paris'te farklı yerlerde 8 IŞİD üyesi eylemlerde bulundu. Bunlardan bazıları üzerlerindeki kemer patlayıcıları infilak ettirdi. Bazıları da silahlarla Fransa'nın kalbi Paris'te eylemlerde bulundu" açıklamasında bulundu.

Olağanüstü hal ilanının ardından, Paris'in bazı bölgelerine askeri birlikler konuşlandırıldı.

ERDOĞAN'DAN PARİS SALDIRISI AÇIKLAMASI

Paris'teki saldırılara ilk tepki veren liderlerin biri, G20 Liderler Zirvesi için Antalya'da bulunan  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. 

Erdoğan, "Fransa'da meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınıyor, mevkidaşım Sayın Hollande ve Fransız halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum" açıklamasında bulundu.

Bu elim hadisenin terörizm konusunda uzun süredir dile getirdikleri hassasiyetin ne kadar isabetli olduğunu acı bir şekilde gösterdiğini kaydeden Erdoğan, "Uluslararası toplum olarak terörizme karşı bir mutabakatın olması gerektiğini hep ifade ettik ve terörizme karşı mücadelemizi hassasiyetle sürdürdük, sürdürüyoruz" dedi.

DAVUTOĞLU: Paris'teki alçak saldırının hedefi tüm insanlıktır.

"Ankara'daki, Suruç'taki, Gaziantep'deki, Diyarbakır'daki, Şırnak'taki ülkemin insanları bunları çok iyi bilir, ne düşünüyorsak ne düşündüysek şunu bilmenizi isterim ki, Paris'teki eylemler için de aynısını düşünüyor, hissediyoruz" ifadesini kullanan Erdoğan, terörün anlamını ve yol açtığı sonuçları çok iyi bilen ülke olarak Fransa'da yaşanan acıyı gayet iyi anladıklarını dile getirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Paris'teki alçak saldırının hedefi tüm insanlıktır. Türkiye olarak bu saldırıyı nefretle kınıyoruz. Teröre karşı Fransa ile dayanışma içindeyiz. Kurbanların yakınlarına ve Fransız halkına başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

OBAMA: ÇİRKİN TEŞEBBÜS

ABD Başkanı Barack Obama, Paris'teki saldırıların "masum sivillere korku vermeye yönelik çirkin bir teşebbüs olduğunu" belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sadece Paris'e yönelik, Fransa halkına yönelik bir saldırı değil, paylaştığımız tüm insanlık ve evrensel değerlere karşı bir saldırı. Fransa halkı ya da onların savunduğu değerler üzerinde korku saçabileceklerini düşünenler yanılıyor. Bu teröristleri adalet önüne çıkarmak ve halklarımızın yakasını bırakmayan her türlü terör şebekesinin peşine düşmek için Fransız halkı ve dünya genelindeki uluslarla birlikte çalışma yolunda gereken her şeyi yapacağız."

PUTİN: FRANSA'NIN YANINDAYIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa'nın başkenti Paris'te yaşanan silahlı ve bombalı saldırılardan derin üzüntü duyduğunu bildirdi. Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Fransa halkının yanında olduğunu dile getirdi.

MERKEL VE CAMERON'DAN BİRLİK MESAJI

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Paris'ten gelen ilk haber ve görüntülerden dolayı derin bir üzüntü duyduğunu vurgulayarak, "Kalbim, muhtemelen bir terör saldırısı sonucu hayatını kaybedenlerin yakınları ve Paris'teki tüm insanlarla beraber. Fransa hükümetiyle irtibat halindeyiz ve kendilerine Almanya'daki insanların Fransa ile dayanışma içerisinde olduğunu ilettik" ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise "Paris'te bu gece meydana gelen olaylarla sarsıldım. Düşüncelerimiz ve dualarımız Fransız halkıyla. Yardım için elimizden geleni yapacağız" açıklamasını yaptı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, "İtalya, Paris’teki kurbanlar için ağlıyor. Fransız kardeşlerinin acısını paylaşıyor. Kalbinden vurulan Avrupa, barbarlığa karşı tepki göstermeyi bilecektir. Avrupa’daki, Paris’teki menfur saldırı karşısında Fransız kardeşlerimizle birlikteyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "Terör olayları dolayısıyla üzüldüm ve şoke oldum. Ben ve tüm Kanadalılar ölenlerin ailelerine ve yakınlarına en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Kanada bu karanlık günlerinde Fransa halkının yanındadır. Fransa’nın talep edeceği her türlü yardımı sağlayamaya hazırız. Bu korkunç ve anlamsız eylemleri önlemek için uluslararası toplumla yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz. Dualarımız Fransız halkıylave onların kayıplarının yasını birlikte tutuyoruz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Paris’i sarsan terör saldırılarının ardından G-20 Liderler Zirvesi için Türkiye’ye yapacağı ziyareti iptal etti.

 AB'DEN MESAJLAR

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Paris'te gerçekleşen saldırıları şok içerisinde izliyorum. Fransa halkı ve yetkilileriyle tam dayanışma içerisindeyim ve onların acısını paylaşıyorum" ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, "Paris'te yaşanan olaylardan dolayı derin şok yaşadım. Fransa'daki insanlarla tamamen birlik içerisinde duruyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ise "Paris'ten korkunç haberler geldi. Düşüncelerimiz, saldırıların mağdurlarıyla ve yetkililerle" açıklamasını yaptı.

NATO'DAN DEMOKRASİ MESAJI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu gece Paris'te yaşanan dehşet verici saldırılardan dolayı derinden şoka uğradım. Düşüncelerim mağdurların aileleri ve Fransa halkıyla beraber. Terörizme karşı mücadelede güçlü ve birlik halinde duruyoruz. Terörizm demokrasiyi asla mağlup edemeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın başkenti Paris'te yaşanan saldırıları kınadı.

Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, saldırganları yargı önüne bir an önce çıkaracakları konusunda Fransız otoritelerine güvendiğini vurgulayan Ban, saldırıda ölenlerin yakınlarına taziyelerini iletti, Fransa halkı ve hükümeti ile dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi de saldırıyı basın bildirisi ile kınadı. Bildiride Konsey, "korkak ve barbarca gerçekleştirilen saldırıyı" en şiddetli biçimde kınayarak, Fransa halkı ve hükümetine taziyelerini sundu.

HOLLANDE G20'YE GELMİYOR

Fransa Terörle Mücadele Savcısı François Molins, Paris'te dün düzenlenen saldırılarda en az 129 kişinin öldüğünü, 352 kişinin yaralandığını açıkladı.

 Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Paris’i sarsan terör saldırılarının ardından G-20 Liderler Zirvesi için Türkiye’ye yapacağı ziyareti iptal etti. Elysee Sarayı'nın Twitter hesabından yapılan duyuruda Hollande’ın Türkiye’ye yapacağı ziyareti iptal ettiği bildirildi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin İtalya, Vatikan ve Fransa ziyaretinin Paris'teki terör olayları nedeniyle ertelendiğini duyurdu.

İran televizyonu IRINN'e konuşan Zarif, "Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin İtalya, Vatikan ve Fransa ziyareti Fransa'daki terör olayları nedeniyle yakın bir geleceğe ertelendi" ifadelerini kullandı.

PARİS KATLİAMI ÖLÜ SAYISI SON DURUM

Fransa Terörle Mücadele Savcısı François Molins, Paris'te dün düzenlenen saldırılarda en az 129 kişinin öldüğünü, 352 kişinin yaralandığını açıkladı.

Paris'te dün yaşanan eş zamanlı terör saldırılarıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Mollins,  saldırıların altı ayrı noktada gerçekleştirildiğini belirterek, "Paris'te dün akşam meydana gelen terör saldırılarında 7 terörist öldü, teröristler üç ekip halinde koordineli hareket etti" dedi.

Molins, olayda hayatını kaybedenlerin ve yaralananların sayısının arttığını belirterek, "Terör saldırılarında 129 kişi hayatını kaybetti, 99'u ağır 352 kişi de yaralandı" ifadelerini kullandı.