BIST 9.716
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.428,24

PARAYLA MUTLULUK OLUR MU?

Ah bir zengin olsam…

Sayamayacağınız kadar çok paran var. Sabah erken kalkıp, işe yetişme telaşı yaşamıyorsun. Kocaman bir evin var. Yediğin önünde, yemediğin arkanda. Nereye harcayacağını şaşırmış durumdasın. Okuyunca bir an kulağına güzel geliyor değil mi? Peki mutlu musun? Etrafınızda çok insan var ama hangisi gerçek dost bilmiyorsun. Kariyer kaygın yok. Çalışmıyorsun ve üretmiyorsun. Bir süre sonra kendini işe yaramaz hissetmeye başlıyorsun. Bir bakmışsın ki paranın sana verdiği hayatı yaşıyorsun, kendi hayatını değil.   

Kolombiya Üniversitesi’nde Prof. Dr. Elizabeth Dunn para ve mutluluk ilişkisi hakkında bir araştırma yapmış. Araştırma sonuçları bilim adamlarını şaşkına çevirmiş. Çünkü araştırma sonucuna göre, geliri iki kat artan insanların mutluluğu yüzde yüz değil, yüzde 9 artmış.

Dünya para ve mutluluk konusunda düşünmeye devam ediyor. Illiniois, Michigan ve Virginia Üniversiteleri’nin bilim adamları da ortaklaşa bir araştırma yapmış. Çıkan sonuç yine şaşırtıcı. Orta düzeyde gelir insanı mutlu ediyor. Benzer şekilde orta düzeyde mutluluk da insanı zengin hissettiriyor. Özetle, parayla mutluluk olmaz diyor bilim adamları…

Kendini hayatın boyunca mutluluğun peşinde koşar gibi hissediyorsan şayet yalnız değilsin. Özellikle şehirli insanın sorunu, mutluğun formülünü bulmak.  Kariyer mi, daha iyi bir ev mi, aşk mı, para mı diye sora sora bir de bakıyorsun ki hayat geçmiş gitmiş.  İnsanın doğası hep daha fazlasını istemesine sebep oluyor.

Bütçe yap, tasarruf et, birikim yap diyorum sürekli.  Mutluluk için de bütçeye pay eklemek gerek. Kendini iyi hissetmek için çok para harcamadan da bir şeyler yapman mümkün.

- Sevdiklerine daha çok zaman ayır: Zaman, para ile satın alınamayacak kadar değerli. Ailenle, dostlarınla geçirdiğin saatler maaş zammından daha çok mutlu edecek seni. Arkadaşlarınla düzenli buluş ve birlikte yemek ye, sohbet et. Nasıl moral bulduğunu göreceksin. Aylık bütçene bu buluşma için küçük bir miktar ayırman yeterli.

- Hobinle uğraş: Yaparken yüzünün güldüğü faaliyet ne var? Bunu en iyi sen bilirsin. Fotoğraf çekmek, resim yapmak, tahta boyamak, tamir işleri, balık tutmak … Seni mutlu edecek hobi için para ayır bütçende. Yoksa da kendine bir hobi edin. İlgini çekecek mutlaka bir şey bulursun. Çiçek yetiştirmek bile olabilir.

- Tatil planla: Hayal kurmak insanı mutlu eder. Yaz tatilini düşünmeye başla. Nereyi görmek istiyorsun? Araştır. Otelleri, tarihi ve turistik yerleri incele. Ve tatil için para biriktirmeye başla.

Yaşamak güzel. Sağlıkla aldığın her nefes mutluluk sebebi. Kendini sıkmadan ve gelirini aşmadan harcamayı prensip edinerek, finansal mutluluğa da ulaşırsın. Soruların için bir mail uzaklığındayım.

Sağlık, sevgi ve para ile kalın.