BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,92
ALTIN 2.436,28
HABER /  EKONOMİ

Paranın Güzin Ablası altınlarını çaldırdı

Özlem Denizmen’in sunduğu Para Durumu programı, bu hafta “Altın” konusuna dikkat çekti.

Abone ol

300 ton altın bankalardaki altın hesaplarında ancak hala 5 bin ton altın yastık altında duruyor. Gerilimi yüksek bu yatırım aracı sürekli inip çıkan bir değere sahip olsa da Türk halkı için hala “güvenli liman” olma özelliğini koruyor.

Paranın Durumu isimli programı ile "Paranın Güzin Ablası" ünvanını alan Özlem Denizmen, programda altınlarını çaldırdı.

A Haber ekranlarında yayınlanan programda Denizmen'in stüdyoya getirdiği altınlar kar maskeli biri tarafından çalındı. "Hop n'oluyor! Bir dakika, kameracı arkadaşlar tutun..." diye bağıran Denizmen, bu çarpıcı canlandırma sonrasında son 10 yıldır sadece altın üzerine çalışan Alper Kalyoncu ile altına yatırım yapmanın ve altından kar etmenin yollarını konuştu…

İŞTE CANLI YAYINDAKİ O ANLAR

ÖD: Altını saklarken çalınabilir. Bu birçoğunuza olmuş olabilir. Diyelim ki benim çocuğum var ve ben onun için sürekli altın biriktiriyorum. Ben çocuğum için altın biriktireyim mi? Bu iyi bir yatırım mı ileriye dönük?

A.K:  Altın uzun vadeli bir yatırım olarak güvenli bir yatırım aracı. En az iki yıl, üç yıl sonrasını düşündüğümüz zaman. Yani aldığımız zaman hemen satmayı para kazanmayı düşünmeyeceğiz altında.

ÖD: Peki diyelim bir çift evlendi, düğün oldu güzel oynadılar altınlar geldi takıştırıldı. Ertesi gün oldu ne yapsınlar bu altınlarla?

A.K:Ben finansal sistem içinde bu işlerle ilgilenen biri olarak şu anda bankaya götürülüp altın hesabı açılmasını öneririm. Evde saklarsak altını çalınabiliyor bunlarla sık sık karşılaşıyoruz.

ÖD: Bankaya gittim merhaba dedim, ben vadeli altın hesabı açmak istiyorum. Vadeli altın hesabı açtılar bir yıl vadeli. Ne kadar faiz getirir?

A.K:Kabaca %1 olabiliyor. Yani yüz gramlık altınınız varsa vadeli hesapta bir sene sonunda yüz bir gram oluyor. Kimsenin kimseye fazladan altın verdiğini ben duymadım.

ÖD: Kredi kartı ile altın alınır mı?

A.K:Altın yatırımı yapacaksanız fazladan birikiminizin olması gerekiyor. Altın zaten kendisinden riskli bir yatırım fiyatı düşebiliyor devamlı. Hem adı üstünde kredi ile olmayan paranızla altın almışsanız, hem borçlanmışsınız demektir o parayı ödeyeceksiniz. Hem de aldığınız varlığında değerinin düşme ihtimali var kısa vadede. Ne kredi kartı ile ne kredi ile ne de borçla altın alınmaz.

A.K:Çeyrek altının değeri düşebiliyor. Çeyrek altın 6 ay önce kaç liradan aldınız şimdi kaç lira? Düştü fiyatı. Gram bazında konuşursak 2012 ‘de 110 liraya kadar çıkmış altının gramı. Hadi 110 liradan almadınız,100 liradan alan var,90 liradan alan var,85 liradan alan var. Bugün 79 lira.

ÖD: Altın daha düşecek mi?

A.K:Bugünden itibaren daha da düşmesi finansal sektörde bekleniyor. Önümüzdeki 5,6 ay daha düşmesi bekleniyor.75 liraya kadar gramının düşme ihtimali var. Ana nedeni de ABD’de dolar faizlerinin artması. Altın yükselirken dolar faizleri en dipteydi o yüzden altın yükseliyordu, uluslar arası ekonomide. Geçtiğimiz 5,6 içinde ve önümüzdeki dönem içinde de dolar faizinin yükselmesi bekleniyor. Ve yükselmeye de başladı o yüzden altın fiyatları düşüyor.

ÖD: Doların faizi artıyorsa altın düşüyor. Yani ters orantılı. Bu dönemde de dolar faizinin artması beklendiği için altınında düşmesi bekleniyor. Petrol fiyatına bakıp altın konuşabilir miyiz?

A.K:Petrolde dolar kadar değil ama kısmen etkiliyor. Fiyatları yüksek kaldıkça enflasyon etkisi yaratabilir. Petrol fiyatı arttıkça altında yükseliyor.

ÖD: Topraktan çıkan şeyler beraberce yükseliyorlar. Petrolle altın ikisi de aynı anda artıyorlar. Borsa çıkıyorsa birebir altını etkilemiyor.

A.K:Borsa ne kadar Amerikan dolarını artırsa da altınının ons değerinin 1000 dolardan aşağıya düşmesi beklenmiyor.70 lira taban fiyat olarak gözüküyor. Şuan 80 lira.70 liradan aşağıya düşmesi beklenmiyor. Bu da sonuçta bir maden. Bunu da yeraltından çıkarmanın bir maliyeti var.