BIST 9.749
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,09
HABER /  GÜNCEL

Paralimpiyatlar'da rekor ve madalya günü

Paralimpik Oyunları'nda Türkiye adına mücadele eden Nazmiye Muslu kadınlar halterde dünya rekoru kırıp Türkiye'ye altın madalya kazandırdı. İlk madalya ise Korhan Yamaç'tan geldi.

Abone ol

Türkiye, Londra 2012 Paralimpik Oyunları’nın ilk gününde adını dünya rekorlar tarihine yazdırdı.

Kadınlar halter 40 kiloda mücadele eden Nazmiye Muslu, 109 kiloyla dünya ve Paralimpik rekoru kırarak altın madalya kazandı.

Türkiye’nin ilk madalyasını da atılıcılık 10 metre havalı tabancada mücadele eden Korhan Yamaç aldı. Yamaç, 664.7 puanla gümüş madalyanın sahibi oldu.

Halterde dünya rekoru kıran Nazmiye Muslu, Excel Arena’da düzenlenen müsabakalarda ilk hakkında 100, ikinci hakkında 104 kiloyu zorlanmadan kaldırıp üçüncü hakkında da 106 kilo kaldırarak Paralimpik rekoru kırdı. Muslu 106 kiloyla Türkiye’ye de ilk altın madalyasını kazandırdı.

Altın madalya kazanan sporculara verilen dünya rekoru kırma hakkını da kullanan Muslu, seyircilerin yoğun tezahüratları arasında podyuma çıkıp dördüncü hakkında 109 kiloyu kaldırarak bu sefer de dünya rekoru kırdı.

Büyük bir başarıya imza atan Muslu, bir önceki dünya rekorunun da sahibi. Başarılı halterci, bu yıl şubat ayında Dubai’de 106,5 kilo kaldırarak yine dünya rekoru kırmıştı.

'İkincilik olacaksa böyle olsun'

Türkiye’ye ilk madalyayı getiren milli atıcı Korhan Yamaç da, Royal Artillery Barracks’ta düzenlenen elemelerde 566 puanla 5’inci olarak finallere kaldı. Finalde de 664.7 puan toplayan Yamaç, Güney Koreli sporcu Seakyun Park ile aynı puana sahip oldu.

Puanların eşit olması sonucu altın madalya sahibini belirlemek üzere shoot-off atışı yapıldı.

Güney Koreli sporcu 10.8 puanlık atışla altın madalya sahibi olurken, Korhan Yamaç da 9.9 puanlık atış sonunda, ay yıldızlı ekibe gümüş madalya kazandırdı.

Bronz madalya da 662.7 puanda kalan Güney Koreli sporcu Juhee Lee’ye gitti.

Müsabaka sonrası Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Yamaç, “Çok mutluyum ve gururluyum… Birinci ile aynı puanda shoot-off’a girdik. 0.2 puanla ona nasipmiş. İkincilik olacaksa böyle olsun, birinciliğe eşdeğer bir ikincilik oldu” dedi.

Yamaç, bu başarısıyla kariyesinin üçüncü Paralimpik Oyunlar madalyasını kazanmış oldu.

Yamaç, Atina 2004 Oyunları’nda 25 metre tabancada dünya rekoru kırıp altın madalya sahibi olurken, 50 metre serbest tabancada ise bronz madalya kazanmıştı.

Kara Harp Okulu’ndan 1993 yılında piyade teğmen olarak mezun olan Yamaç, 1995’te operasyon esnasında mayına basması sonucu sağ ayağını kaybetmişti.

10 metre havalı tabanca dalında mücadele eden Cevat Karagöl ve Yunus Bahçeci ise elemelerde ilk 8’e giremedi ve elendi.