BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,18
HABER /  GÜNCEL

Paralimpiyatlar sona erdi

Paralimpiyatlar görkemli bir kapanış töreniyle Londra'ya veda etti.

Abone ol

Londra 2012 Paralimpiyatları görkemli bir kapanış töreniyle sona ererken Paralimpiyat bayrağı da 2016'da ev sahipliği yapacak Rio de Janeiro'ya teslim edildi.

İngiltere'nin yıllardan beri süregelen adetlerini ve festivallerini yansıtan törende İngiliz rock grubu Coldplay de sahne aldı.

Diğer Paralimpiyatlar'ın aksine, 4.200 sporcunun hepsi kapanış töreninin bir parçası olarak stadın içindeydi.

Organizatörler, 2012 Paralimpiyatları'nın, başladıkları tarihten bu yana en başarılısı olduğunu söylüyor.

Kapanış töreninde yaptığı konuşmada Uluslararası Paralimpiyat Komitesi başkanı Sir Philip Craven, 2012 oyunlarının "kesinlikle en iyi Paralimpiyatlar" olduğunu belirtti.

'Birlik'

Pazar günü yapılan kapanış törenin başında İngiliz ordusunda yaralanan askerlere yardımcı olan Help for Heroes derneğine takdirler sunuldu.

Coldplay grubunun sahne almasının ardından çaldıkları şarkılara 12 engelli ve engeli olmayan dansçıdan oluşan Candoco Dance Company de gösterileriyle eşlik etti.

Coldplay'e ek olarak pop yıldızı Rihanna, rap yıldızı Jay-Z ve 1.200 sanatçı gece boyunca izleyenleri büyüledi.

Kapanış töreni sanat yönetmeni Kim Gavin, öne çıkan ana fikrin "birlik oluşturmak" olduğunu söyledi.

Kendisi ayrıca "son iki hafta boyunca şahit olduğumuz inanç ve başarılara saygımızı gösteriyoruz" dedi.

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'un Paralimpiyat bayrağını devretmesinin ardından 2016 yılının oyunlarına ev sahipliği yapacak Rio de Janerio'dan gelen dansçılar da samba gösterisi sahneledi.

Olimpiyat stadında bulunan 80 bin kişiye konuşan organizasyon komitesi başkanı Lord Coe, Paralimpiyatlar sayesinde İngiltere'nin "spor ve engelli olma konusunda artık çok farklı düşüneceğini" söyledi.

2009 yılında engelli oğlu Ivan'ı kaybeden İngiltere Başbakanı David Cameron ise kapanış töreni öncesinde yaptığı açıklamada Paralimpiyatların "baştan sona kadar büyük bir başarı olduğunu; ve ev sahipliğinden dolayı İngiltere'yle gurur duyduğunu" belirtti.

Çin birinci

2012 Paralimpiyatlarının sonunda madalya sıralamasında Çin, 95'i altın, toplam 231 madalyayla birinci; Rusya, 36'sı altın, toplam 102 madalyayla ikinci, İngiltere de 34'ü altın, toplam 120 madalyayla üçüncü sırada geldi.

Türkiye ise Paralimpiyatlar'ı, 1'i altın, 5'i gümüş ve 4'ü bronz olmak üzere toplam 10 madalya ile 43. sırada bitirdi.