BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  GÜNCEL

Paralel operasyonda en kritik isim tutuklandı!

Yasadışı dinleme ve casusluk iddiasıyla yapılan operasyonda eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu'nun tutuklanmasına karar verildi.

Abone ol

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği" iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında ifadesi alınan 26 kişiden 15 kişi savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı, 11 kişi ise tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedilen 11 kişiden 4'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklanan isimler; Osman Nihat Şen (TÜBİTAK Başkan Vekili), Bülent Kocagürbüz (Veri İşlemeri Koordinatörlüğü), İsmail Bakar (Veri İşlemeri Koordinatörlüğü) ve Ferhat Saraç (Koordinatör İletişim Uzmanı). Serbest bırakılan 7 isimden 4'ü için adli kontrol şartı konuldu. Adli kontrol şartı konulan isimler arasında Hasan Palaz (TÜBİTAK Başkan Yardımcısı) da bulunuyor. Adli kontrol şartı konulan isimler haftada bir karakola giderek imza verecek.

İLHAN ELİEYİOĞLU TUTUKLANDI

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği" iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında, hakkında gözaltı kararı bulunan TİB eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu adliyeye gelerek teslim oldu.

Soruşturma kapsamında, ifadesi alınan eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Hakkında yakalama kararı bulunan Elieyioğlu, Gölbaşı Adliyesine gelerek teslim oldu. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Harun Ceylan'a yaklaşık 4 saat ifade veren Elieyioğlu, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. İlhan Elieyioğlu'nun tutuklanmasına karar verdi.

Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan TÜBİTAK BİLGEM eski Başkanı Hasan Palaz, avukatıyla birlikte bugün Gölbaşı Adliyesi'ne gelerek teslim olmuştu.

Palaz'ın ardından teslim olan TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen ise ifadesi alınmak üzere  Gölbaşı Adliyesi'nin arka kapısından adliye binasına getirilmişti.

Tutuklanan isimler şöyle:

- Osman Nihat Şen (TÜBİTAK Başkan Vekili)
- Bülent Kocagürbüz (Veri İşlemeri Koordinatörlüğü)
- İsmail Bakar (Veri İşlemeri Koordinatörlüğü)
- Ferhat Saraç (Koordinatör İletişim Uzmanı)

Serbest bırakılan isimler:

- Barış Yaslan (Teknik İşletme Dairesi Başkanı)
- Hamza Demirezen (Koordinatör İletişim Uzmanı)
- Ali Osman Tekin (Veri İşlemleri Koordinatör İletişim Uzman Yrd.)
- Adil Biçer (Hukuk İşleri Daire Başkanı)
- Halil Çilek (Bilgisayar Sistemleri Daire Başkanı)
- Hasan Palaz (TÜBİTAK Başkan Yardımcısı)
- Özgür Ören (TÜBİTAK Uzmanı)

'O TELEONLAR KİME TAHSİS EDİLDİ BİLMİYORUZ'

Adliye önünde basın açıklaması yapan Palaz, TÜBİTAK'ın, kriptolu telefonların sadece tasarım ve üretimini yaptığını söyledi. Kullanılan sertifika, protokoller ve algoritmaların NATO tarafından onaylı olduğunu belirten Palaz, "TÜBİTAK olarak bilgi sahibi de değiliz yani telefon kime tahsis edildi, ne oldu bilmiyoruz. Biz teslim ettikten sonra bu telefonlara kim ne yaptı bilmiyorum" dedi.

Öte yandan, Ankara merkezli 4 ilde 'Yasadışı dinleme' iddialarına yönelik gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan zanlılar adliyeye sevk edildi.

Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlenildiği iddiaları ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında dün gözaltına alınan zanlılar tutuldukları Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden sabah saatlerinde Ulus Devlet Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Zanlılar daha sonra Gölbaşı Adliyesi'ne getirildi.

Burada, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli cumhuriyet savcısı Harun Ceylan tarafından zanlıların ifadesi alınacak.

"Casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği" iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında 28 kişi hakkında yakalama kararı çıkartılmış, 24 kişi Ankara merkezli operasyonda İstanbul, Sakarya ve Kocaeli'nin Gebze ilçesinde gözaltına alınmıştı.