BIST 9.677
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.502,93

Para Avı

Paranızı siz düşünmezseniz kim düşünür?

Hayatımız değişim ve hareket içinde. Sürekli bir koşturmacanın içinde yaşıyoruz. Şöyle bir durup sakin kafayla düşünmüyoruz. Gündelik yaşam içerisinde balık avlar gibi para avlamak mümkün. Nasıl mı?

Düzenli para avı:

·        Her ay kredi kartı ekstreni kontrol et. Yanlışlık var mı, bak. Belki üst üste iki kez çekim yapılmış olabilir. İncelemezsen bilemezsin.

·        Cep telefonu faturanı kontrol et. Paketinin ne kadarını kullanmışsın bak.  Daha ucuzu paket varsa ona geç.

·        Bankacılık işlemlerini internetten yap. Hem daha ucuz hem istediğin zaman istediğin yerden işlem yapman mümkün.

·        Borçlarının faiz oranına bak. Borç kapama planını faize göre yap. Kredi kartına yüksek faiz ödemek yerine, hepsini bir kredi altında toplayıp daha az faiz ödemen mümkün. Bankacına danış.

·        Kullanmadığın hizmete para ödeme. Bütün gün işteysen tv paketini ve internet paketini düşür. Belki de hiç izlemediğin sinema filmleri için tv paketine fazladan ödeme yapıyorsun.

·        Evinde wi-fi varken, cep telefonuna da internet için ücret ödeme.  

Enerjide para avı:

·        Saç kurutma makinesinin 10 dakika çalışmasıyla 60 vatlık bir lambanın 3 saat yanması eşdeğer.  Saçlarınız kısaysa havluyla kurutmayı deneyin. Hem böylece saçlarınızı da yıpratmamış olursunuz.

·        Buzdolabınızı, fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından uzak yerlere koyun. Duvarla arasında 5 – 10 cm. boşluk olsun. %15 daha az enerji tüketir böylece.

·        Buzdolabının ve dondurucu kısmının kapağını sürekli açıp kapama. Hava kaybolduğu için daha çok enerji tüketir.

·        Elektrikli ev aletlerinizi stand-by modunda bırakmayın. Çalışmasa da enerji kullanır. Fişleri prizden çekin.

·        Çamaşır ve bulaşık makinenizi dolmadan çalıştırmayın. Yüksek ısı yerine ılık veya soğuk suyla yıkayın. Hem renkler birbirine karışmaz hem tasarruf etmiş olursunuz.

·        Fırın çalışırken sürekli kapağını açma. Her açışta %20 ısı kaybeder. 

·        Bütün gün iştesiniz ama evde kalorifer cayır cayır yanıyor. Ay sonu gelsin doğalgaz faturası. Konutlar için tasarruf sağlayan çözümler var. Araştır.

·        Kombi ile ısınıyorsanız oda ısısını sabitle ve aç-kapa yapma.

·        Mobilya ve perde ile radyatörün önünü kapatma. 

·        Sebze ve meyveleri musluk altında yıkama. Su dolu bir kapta yıkayarak daha az su tüketebilirsin.

·        Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapat. 4 kişilik bir aile yılda 48 ton su tasarruf edebilir. Bu yaz kuraklık tehlikemiz var.

Sorularınız için size bir mail kadar uzağım. Yazın. Tüm maillerime cevap veriyorum.

Sağlık, sevgi ve para ile kalın.