BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,93
ALTIN 2.423,22
HABER /  GÜNCEL

Papa'nın Türkiye ziyaretinde güvenlik hassasiyeti

İtalyan Corriere della Sera gazetesi, IŞİD'in Papa'ya yönelik tehditleri yüzünden Vatikan'ın güvenlik önlemlerini artırdığını ve Papa'nın bu ay sonunda yapacağı Türkiye ziyaretinin de "hassas" olduğunu yazdı.

Abone ol

İtalyan Corriere della Sera gazetesi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Papa'ya yönelik tehdidi yüzünden Vatikan'ın güvenlik önlemlerini artırdığını belirtti ve Papa'nın bu ay sonunda yapacağı Türkiye ziyaretinin de "hassas" olduğunu yazdı.

İtalya'nın en çok satan gazetesi Corriere della Sera, bugün birinci sayfasından duyurduğu habere 2. ve 3. sayfalarının tamamını ayırdı. "Tehditler ve insansız hava taşıtları. Papa için korku" başlıklı haberde şu ifadeler yer aldı:

"Papa Francesco Ağustos 2014'te Güney Kore ziyaretinden dönerken Kürdistan'a (Suriye, Türkiye, Irak ve İran tarafından çevrili bir bölge) da uğramak istedi. Radikal İslamcılar tarafından katledilen Ortadoğulu Hıristiyanlar için çağrısını o bölgeden de yapmak istiyordu. Ancak gizli servisler Papa'yı durdurdu."

Gazete, "vahşilikte El Kaide'yi geçiyor" dediği IŞİD örgütünün Avrupa'da gittikçe daha fazla takipçi kazandığını ve "Katoliklere, Ortodokslara, Yahudilere ve Müslümanlara birlikte dua ettiren Papa'ya yönelik bir saldırı düzenlenmesi endişesini artırdığını" yazdı.

'Yalnız kurtlar' korkusu

Habere göre, IŞİD'in Papa'ya karşı büyük bir saldırı hazırlığında olduğuna dair somut göstergeler bulunmuyor ancak Avrupa'da yaşayan ve örgütle bağlantılı ya da ondan illham alan "yalnız kurtların" eyleme geçebileceği üzerinde duruluyor.

Böyle bir saldırıda internetten satın alınan küçük bir insansız hava taşıtının kullanılabileceği de ihtimaller arasında görülüyor.

Corriere della Sera, Mehmet Ali Ağca'nın 1981'de Papa 2. Jean Paul'e düzenlediği suikast girişimini de hatırlattı ve bu saldırının "hayaletlerine" şimdi de radikal İslamcıların yıkıcı bir eylemde bulunması olasılığının eklendiğini yazdı.

Gazeteye göre, Papa Francesco'nun Papalık Sarayı yerine bir otel olarak da faaliyet gösteren Santa Marta Evi'nde yaşamayı tercih etmesi ve halkla içiçe olmayı sevmesi de kendisini saldırıya daha açık hale getiriyor.

Papa'nın özellikle göreve ilk geldiği sıralarda zırhlı araçlara, helikoptere binmek istemediği ve güvenlik görevlilerine "Zırhlı araca siz binin!" dediği belirtiliyor.

Gazete, IŞİD'in geçen Ağustos ayından itibaren Hıristiyanları ve Papa'yı tehdit ettiğini, örgütün internet dergisinde de siyah "hilafet bayrağının" Vatikan'da dalgalanırken görüldüğü bir fotomontajın yayımlandığını hatırlattı ve şöyle devam eti:

"Francesco'nun 21 Eylül'deki Arnavutluk ziyareti sırasında, Arnavut ya da Kosovalı cihadcıların saldırı düzenlemesi ihtimaline karşılık güvenlik önlemleri güçlendirildi, Tiran'da çatılara keskin nişancılar yerleştirildi. Papa 28-30 Kasım arasında da Türkiye'ye gidecek: Hassas bir durak teşkil edebilecek Müslüman bir ülkeye…"

'Sizi bugün de öldrümediler mi?'

Corriere della Sera'nın haberine göre Papa'ya yönelik tehdit Vatikan'da artık gündelik yaşamın bir parçası haline geldi. Öyle ki Papa ile samimiyeti olan Vatikan görevlileri zaman zaman Papa'ya "Sizi bugün de öldürmediler mi?" diye espri bile yapıyor.

Papa ise geçen hafta görüştüğü Arjantinli bir rahip arkadaşının "Dikkat et, seni öldürebilirler" demesi üzerine, "Başıma gelebilecek en iyi şey bu olur"