BIST 9.716
DOLAR 32,57
EURO 34,85
ALTIN 2.436,41
HABER /  GÜNCEL

'Papa'nın çağrı yapması gereken yer Ankara değildir'

Azerbaycan Reformcu Gençler Birliği başkanı Ferid Şahbazlı; "Azerbaycan'la Türkiye tarihi dostluk, kardeşlik ve stratejik birliktelik ilişkilerini pekiştiriyor." dedi.

Abone ol

İNTERNETHABER/NİYAZİ SOLAK

Azerbaycan Reformcu Gençler Birliği başkanı Ferid Şahbazlı; "
Azerbaycan'la Türkiye tarihi dostluk, kardeşlik ve stratejik birliktelik ilişkilerini pekiştiriyor." dedi.

Ferid Şahbazlı; "28-30 Kasım tarihlerinde Türkiye ziyareti sırasında Papa I Fransisk Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını arzu ettiğini söyledi. Birçok kişi bu çağrıyı tüm beşeri dinler ve onların temsilcilerinin dünyada barışın sağlanmasına hizmet etmesi gibi düşünüyorlar. Ancak ne yazık ki, kimse Roma Papasının geçtiğimiz yıllarda Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı 20 yıldan fazla süren askeri saldırısının sonucu katledilen onbinlerce Azerbaycanlı'nın, doğma yurt yerlerinden kovulan yüzbinlerce insanın haklarından bir kez bile konuşmamasından söz açmıyor”. dedi.

Ferid Şahbazlı'nın sözlerine göre, bu gerçekleri dile getirmeye lüzum görmeyen Katolik kilisesinin rehberi uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan bir devlete-Ermenistana karşı açık jest yapmaktan çekinmiyor:

"Papa I Fransiskin bu çağrısı yaklaşmakta olan sözde "Ermeni soykırımı"nın 100 yıllığına yönelik çok tehlikeli bir beyanatdır. Bu öncelikle Türkiye'nin devlet çıkarlarına ve prenseplerine aykırıdır. Çünkü Katolik Kilisesi'nin mevcut ve önceki yöneticileri defalarca Türkleri 1915 yılında Ermenilere karşı "soykırım" işlemekle suçlayıb ve bu "gerçeği" itiraf etmeye çağrı yapmışdır. Dünyanın en büyük dini konfensiyalarından birinin yöneticisinin işgalci Ermenistanın sergilediyi  adaletsiz ve hukuka aykırı siyasete dayanışma mesajı vermesi hem Türkiye'nin siyasi konumunu kabul etmemesinin, hem de hakkın, ezilenin değil, işgalcinin tarafında olmasının göstergesi sayılabilir."

Ferit Şahbazlı, "Papa'nın çağrı yapması gereken yerin Ankara değil, Erivan olduğu gerçeğini kabul etmelidir. Azerbaycan'la Türkiye'yi tarihi dostluk, kardeşlik ve stratejik tarafdaşlık ilişkileri birleştiriyor. Ermenistan Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını boşaltmadığı süreçte Türkiye-Ermenistan sınırlarının açılması bölgede barışın ve güvenliğin sağlanmasına büyük tehlikedir." dedi.