BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.425,86
HABER /  GÜNCEL

Papandreu'dan patrikhane ziyareti

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti.

Abone ol

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katılmak üzere İstanbul'da bulunan Papandreu, patrikhanede çan sesleriyle karşılandı.

Patrikhane avlusunda Rum cemaatinden vatandaşlar da hazır bulundu. Ellerinde Türk ve Yunan bayrakları taşıyan çocuklar, Papandreu'ya çeşitli hediyeler verdi. Buradakilerle bir süre sohbet eden Papandreu, daha sonra Aya Yorgi Kilisesi'nde mum yaktı.

Ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos ile bir araya gelen Papandreu, Patrikhanenin çevre koruması konusundaki inisiyatiflerinin kendileri için gurur kaynağı olduğunu ve bu konuda destek olabilirlerse kendilerini mesut sayacaklarını ifade etti.

Papandreu, ''Bu çabalarınız aynı zamanda bizim için bir misal teşkil ediyor, çünkü Yunanistan'ı bu zor durumdan kurtarabilmek için sizin gibi bizim de yoğun çalışmamız gerekiyor. Yunanistan'ın bu krizden çıkabileceğine inanıyoruz ve bu yönde ilk çalışmalarımız meyve vermeye başlamıştır. Bu çerçevede Türkiye ve etrafımızdaki diğer ülkelerle yoğun bir şekilde beraber çalışmamız şarttır'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina ziyareti sırasında imzalanan anlaşmaların uygulamaya girebilmesi için çaba gösterdiklerini kaydeden Papandreu, ''Bunun dışında Orta Doğu'da, İran'da, Balkanlar'daki problemler için fikir teatisinde bulunduk ve her seferinde de yaptığımız konuşmalarda Patrikhane'nin problemlerini de zikrettik'' ifadesini kullandı.
Fener Rum Patriği Bartholomeos ise Yunanistan'ın bugünlerde yaşadığı problemlerin çözümünde hükümetin başarısı için duacı olduklarını kaydederek, ''Türkiye ve Yunanistan arasında münasebetlerin ve bölgedeki barış çabalarının meyve vereceğinden eminiz'' dedi.

Patrikhane'nin bugün geçmişe göre çok daha umut veren günlerde olduğunu kaydeden Bartholomeos, ''Bazıları İstanbul'daki Rumlar'ın bittiğini iddia eder. Bizim için bu doğru değildir. Her zor dönemden sonra yeni ümit ve yeni kuvvetle, Tanrı'nın yardımına inanarak yeniden bu zorluklarla başa çıkmaya çalışıyoruz ve başa çıkabileceğimize inanıyoruz'' diye konuştu.