BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,57
HABER /  GÜNCEL

Papa İstanbul'a geldi! Araba tercihi şok etti

Papa Francesco İstanbul'a geldi. Papa ziyaretinin 2. günüde Ayasofya'yı ve Sultanahmet Camii'ni ziyaret etti. Para ardından İstanbul Harbiye'deki Saint Esprit Kilisesi'nde ayine katıldı.

Abone ol

Papa Francesco İstanbul'a geldi. Papa ziyaretinin 2. günüde Ayasofya Müzesi'ni ve Sultanahmet Camii'ni gezdi. Mütevazılığıyla bilinen, hatta Ankara'da lüks bir araç yerine nispeten daha mütevazı bir aracı seçen Papa 1. Francesco, İstanbul'da makam otomobili olarak Renault Symbol istedi. Vatikanda'da Fiat Albea marka otomobil kullanan Papa'nın bu mütevazı talebi hem şaşırttı hem de yerine getirildi.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, İstanbul Harbiye'deki Saint Esprit Kilisesi'nde ayine katılıyor. Ardından Bartholomeos ile görüşecek.

PAPA İSTANBUL'DA

15:36- Papa Francesco İstanbul Harbiye'deki Saint Esprit Kilisesi'nde ayine katılıyor.

screen-shot-2014-11-29-at-3.36.20-pm.png

12:03- Papa Francesco'ya Ayasofya özel defterini imzaladıktan sonra müze kütüphanesinde bulunan Yunan yazarın kitabı hediye edildi. Böylece İstanbul'daki 2. durağını da tamamlamış oldu. Papa Harbiye'deki Saint Esprit Kilisesi'ndeki ayine katılmak için yola çıktı.

PAPA'NIN İSTANBUL ZİYARETİNDEN KARELER

papa12.jpg


11:50-  Ziyaret alanı bariyerlerle çevrildi. Ayasofya müze müdürü Harrullah Cengiz ve Doç Haluk Dursun Papa'ya müze hakkında gerekli bilgileri anlattı.

 ayasofya.20141129131612.jpg

11:45- Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco  Ayasofya'ya geldi.

papa-ayasofya.jpg

11:35- Müftü Yaran, hatıra olarak Papa'ya Allah'ı sembolize eden lale figürü hediye etti. Papa'nın bir sonraki durağı ise Ayasofya

screen-shot-2014-11-29-at-11.32.48-am.png

11:30  Papa Franciscus, sandalyeye oturup ayakkabılarını çıkardıktan sonra camiye girdi.  Burada ise Franciscus'u, Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ, cami imamları Hasan Kara ve İshak Kızılarslan karşıladı.

Sultanahmet Camii gezesi sırasında tercüman, müftü Rahmi Yaran'a, Papa'nın dua etmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Papa Francesco ve Yaran mihrabın önünde yanyana durdu. Yaran, dua edenin önünde durulmaz diyerek basın mensupları ile görevlileri uyardı. Rahmi Yaran ellerini açarak dua ederken Papa ise ellerini birleştirdi.



11.20141129121608.jpg

PAPA BÖYLE DUA ETTİ


11:25- Sultanahmet Meydanı'na Gülhane'den gelen Franciscus ve beraberindeki heyet, caminin C kapısında, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve cami imamlarından oluşan heyet tarafından karşılandı. Papa, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'dan Sultanahmet'in tarihi ve mimarisi hakkında bilgi aldı.

13.20141129121823.jpg

11:16 Katolik dünyasının ruhani lideri Papa, Türk heyeti ile birlikte Sultanahmet Camii'ni ziyaret etti.. Papa'nın sağ koluna giren kişiden destek alarak camiinin avlusuna girmesi gözlerden kaçmadı. Papa'nın sonraki durağı ise Ayasofya Müzesi.

papa-araba-2.jpg

papa-araba.jpg


ANKARA'DA PASSAT İSTANBUL'DA SYMBOL


Papa için iki makam aracı bekletildi. Birisi zırhlı Mercedes, diğeri ise Volkwagen Passat modeliydi. Türkiye’ye gelmeden önce makam aracı olarak Fiat Albea modelini tercih ettiği söylenen Papa’ya, güvenlik nedeniyle bu model bir aracın tahsis edilemeyeceği ancak daha mütevazı bir araç verileceği bildirilmişti.

26898996.jpg

Papa ise Esenboğa Havaalanı’nda zırhlı Mercedes yerine yine zırhlı olan Volkswagen Passat tipi makam aracına binmeyi tercih etti.


RENAULT SYMBOL MARKA MAKAM ARACI

11.05
Franciscus, kendisi için tahsis edilen "Renault Symbol" marka araca binerek, Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldı. Koruma araçları da Papa Franciscus'un aracına eşlik etti.

26899068.20141129122818.jpg

11:00 Papa Francesco İstanbul'a geldi. Papa'nın ilk durağı Sultan Ahmet Camii olacak.  Daha sonra Papa, Ayasofya Müzesi'ne gidecek. Papa için Ayasofya çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

düsss.jpg

AZ DAHA YERE DÜŞÜYORDU

10.29 Papa ve beraberindeki heyet, İtalya hava yolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği, üzerinde Türkiye ve Vatikan bayrakları bulunan özel uçak ile saat 10.29'da Atatürk Havalimanı'na geldi. 

Papa Franciscus, uçaktan indikten sonra kendisini karşılayan heyette yer alan İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emniyet Müdürü Selami Altınok ile diğer karşılama heyetiyle tokalaştı. Ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos ile kucaklaştı.

Karşılama töreninin ardından beraberindeki heyetle Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne doğru yürüyen Papa Franciscus'un turkuaz halı üzerinde ayağının takıldığı ve sendelediği görüldü. 

screen-shot-2014-11-29-at-11.08.00-am.png

SULTANAHMET CAMİİ'NDE GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Mütevazılığıyla bilinen, hatta Ankara'da lüks bir araç yerine daha mütevazı bir aracı makam otomobili olarak kullanan Papa 1. Francesco için Sultanahmet ve Ayasofya çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı, meydan vatandaşlara kapatıldı.

Sultanahmet Camii ve Ayasofya Müzesi’ni içine alan geniş alan girişlere kapatıldı, meydanda bulunanlar çıkarıldı, tramvay durakları boşaldı.

Çevreye çok sayıda polis ekibi yerleştirildi. Meydana girmesine izni olanlar, x-ray cihazlarıyla sıkı aramalardan geçirildiler.

Ziyareti takip edecek yerli ve yabancı basın mensupları da kurulan arama noktalarından akreditasyon kartları kontrol edilerek alana alınıyor. Basın mensupları da alanda iki bariyer arasında çalışmalarını sürdürüyor.
     
Çok sayıda polisin görev yaptığı alanda bazı yabancı din adamlarının da Papa Franciscus'u görmek için geldiği öğrenildi. Turist kafileleri de demir bariyerlerin dışında bekliyor.