BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  GÜNCEL

Panama, 'askeri kargolu' K. Kore gemisini alıkoydu

Panama cumhurbaşkanı, "beyansız askeri kargo" taşıyan Kuzey Kore bandrollu bir gemiyi alıkoyduklarını açıkladı.

Abone ol

Panama cumhurbaşkanı, "beyansız askeri kargo" taşıyan Kuzey Kore bandrollu bir gemiyi alıkoyduklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Ricardo Martinelli, yerel basına yaptığı açıklamada, Küba'dan yola çıkan geminin "gelişkin füze ekipmanı" taşıdığı şüphesiyle alıkonduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, "şüpheli" kargoyu, bir konteynerin içinde görülen yeşil bir nesne fotoğrafı olarak twitter hesabında yayınladı.

Panama Kanalı'ndan geçerken durdurulan geminin daha ayrıntılı incelemeler için alıkonduğu açıklandı.

Martinelli, yetkililerin gemide uyuşturucu araması yaparken kahverengi şeker konteynerleri içinde şüpheli aygıta rastladıklarını ifade etti.

Geminin 35 mürettebatı gözaltına alındı. Martinelli, aramalar sırasında kaptanın intihar girişiminde bulunduğunu kaydetti.

Güvenlikten sorumlu bakan Jose Raul Mulino, "kaptan ve mürettebatın aşırı tepkisinin şüphe uyandırdığını" ifade etti.

Füze programı

Kuzey Kore'ye uygulanan Birleşmiş Milletler yaptırımları, bu ülkenin silah ihracatı ve küçük silahlar dışında silah ithalatı yapmasına izin vermiyor.

12 Şubat'taki üçüncü nükleer denemesinin ardından yaptırımlar sertleştirilerek diğer ülkelere şüpheli olarak düşündükleri kargoyu inceleme yetkisi verildi.

BM yaptırımları çerçevesinde son yıllarda bazı Kuzey Kore gemilerinde arama yapıldı.

Kuzey Kore bir süredir füze geliştirme programı yürütüyor.

Kuzey Kore'nin Aralık'ta uzaya uydu yerleştirme amacıyla üç aşamalı roket programını başlatması BM tarafından yasaklı füze teknolojisini deneme girişimi olarak nitelenip kınanmıştı.

Uzmanlar Kuzey Kore'nin, uzun menzilli füze içine yerleştirilebilecek kadar küçük bir nükleer silah başlığı geliştirmeye çalıştığını düşünüyor.