BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Pakistan yeni Başbakan arayışında

Pakistan'da iktidar partisi, Yüksek Mahkeme'nin görevine devam edemeyeceğine hükmettiği Başbakan Yusuf Rıza Gilani'nin yerine kimin geçeceğine karar vermeye çalışıyor.

Abone ol

Pakistan Halk Partisi'nin, Yüksek Mahkeme tarafından görevine devam edemeyeceğine hükmedilen Başbakan Yusuf Rıza Gilani'nin koltuğunu kimin devralacağına karar vermek üzere toplandığı bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari mahkeme kararı nedeniyle Rusya'ya yapacağı resmi geziyi iptal etti.

Eğer Çarşamba günü bir isim üzerinde karara varılabilirse Perşembe günü Zerdari parlamentoyu toplayacak ve yeni başbakan seçilecek.

Yüksek Mahkeme, Gilani'yi iki ay önce mahkemeye itaatsizlik ettiği gerekçesiyle görevinden men etmişti.

Pakistan Başbakanı Gilani, 2 ay önce mahkemeye itaatsizlikten suçlu bulunmuştu.

'Mahkemeye itaatsizlik'

Yüksek Mahkeme, Nisan ayında Gilani'yi, Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari'ye yönelik rüşvet iddiaları konusunda görevini yerine getirmemekten suçlu bulmuştu.

Gilani, yolsuzlukla suçlanan Cumhurbaşkanı Zerdari'nin anayasal dokunulmazlığa sahip olduğunu iddia etmişti.

Bu davada Gilani sadece para cezasına çarptırılmış ve hapis cezasından kurtulmuştu.

Ancak bunun ardından gelen bir kararla Gilani'nin başbakanlık görevi ve parlamento üyeliği elinden alındı.

Başyargıç İftihar Çaudri, mahkeme salonunu dolduranlara "26 Nisan'da verilen karara karşı herhangi bir temyiz başvurusu yapılmadığına göre, Yusuf Rıza Gilani meclisten men edilmiştir." dedi.

BBC İslamabad muhabiri İlyas Khan, Pakistan'da bir çok kişinin yaşananları ülkenin kurumları arasındaki çatışmanın bir sonucu olarak gördüğünü söyledi.

'Yumuşak darbe'

Pakistan'ın Dawn gazetesi mahkeme kararını ''sıradışı ve üzücü'' olarak tanımladı.

Gazete mahkemenin varolan demokratik düzene zarar verdiğini ve gelecek için endişe verici bir örnek oluşturduğunu söyledi.

Pakistan barosu eski başkanı Esma Cihangir, hükümetin eğer yumuşak bir darbe yaşamak istemiyorsa mahkeme kararına saygı duymak zorunda olduğunu söyledi.

Cihangir, askerlerin sivil bir kişinin -yani Yüksek Mahkeme Başkanı Yargıç İktifar Chaudhry'nin- ardına saklanmış halde harekete geçtiklerini öne sürdü ve ''Eğer mahkeme diktatörce davranmaya başlarsa, durum bir askeri diktatörlükten çok daha korkuç olabilir.'' dedi.

Ülkenin diğer gazeteleri de karara tepkiliydi.

The Daily Express Tribune Yüksek Mahkeme'nin hem yasama, hem yürütme hem de yargı rollerinin tamamını üstlenmeye çalıştığını ve bazı kişilerin yaşananları yargı darbesi olarak gördüğünü yazdı.

Başbakan'ın görevinden alınması Pakistan'ın sivil hükümeti ile yargı arasında süregelen çatışmanın bir sonucu olarak değerlendiriliyor.