BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 34,99
ALTIN 2.325,01
HABER /  GÜNCEL

Pakistan: En önemli haber kanalı için kapatma istemi

Savunma Bakanlığı Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan Geo TV'yi kapatmasını istedi. Kanal, sunucusuna düzenlenen saldırıdan istihbarat servisinin sorumlu olduğunu ima eden yayınlar yapmıştı.

Abone ol

Pakistan Savunma Bakanlığı Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan, ülkenin en önemli haber kanalı Geo TV'yi kapatmasını istedi. Kurul talebi değerlendirirken, kanalın kapatılması ülkede siviller ve askerler arasındaki gerginliği daha da artırabilir.

Kanalın lisansının iptal edilmesi talebi, doğrudan Savunma Bakanı Havaja Asıf'dan geldi. Başbakan Navaz Şerif'e yakın bir isim olarak bilinse de, Asıf'ın gücünü esasında askerlerden aldığı belirtiliyor.

Pakistan ordusu, Geo TV'nin en ünlü sunucusu Hamid Mir'e düzenlenen saldırı ile ilgili yayınlardan rahatsız.

Tarihinde darbelerin eksik olmadığı Pakistan'da ordunun, eski Genelkurmay ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in 'vatan ihanet' suçundan yargılanmasına ve Taliban'la yapılan barış görüşmelerine de tepkili olduğu biliniyor.

"Saldırının arkasında ISI var"

Geo TV ise Mir'in cumartesi günü vurulmasının arkasında, Pakistan İstihbarat Servisi'nin (ISI) olduğunu ima etmişti.

Mir'in kardeşi kanalda ISI'yı 'saldırı emrini vermekle' suçlamış, Geo TV de bu sırada ekranda ISI Başkanı Zahirül İslam'ın resmini göstermişti.

ISI 'asılsız' olduğunu vurguladığı suçlamayı reddetmiş, Geo TV de geri adım atmıştı.

Yaralanan Mir halen hastenede tedavi görüyor.

İki yıldan uzun süredir tehdit alıyordu

BBC ise Hamid Mir'in yetkilileri uyardığını ve iki yıldan uzun süredir tehdit aldığını söylediğini öğrendi. Mir'in bazı meslektaşlarına e-mailler göndererek, ISI'daki bazı kişilerin Belucistan'daki ayrılıkçıların öldürülmelerine yönelik haberleri yüzünden kendisine saldırı planladıklarını söylediği bildiriliyor.

Hamid Mir, 11 Eylül saldırıları sonrası dönemin El Kaide örgütü lideri Usame Bin Ladin ile mülakat yapan ilk gazeteciydi.

Taliban 2012'de Mir'i öldürmeye çalışmıştı. Mir Karaçi Havaalanı'ndan ayrılırken, motosikletli bazı kişiler onun aracına ateş açmış, ünlü sonucu karnından ve ayaklarından yaralanmıştı.

Pakistan dünyada gazeteciler için en tehlikeli ülkelerden biri.

Ülkede son 25 yılda 50'den fazla gazeteci düzenlenen saldırılarda hayatını kaybetti. Pakistan'da sadece geçen yıl beş gazeteci öldürüldü. Bu cinayetlerin büyük çoğunluğunun failleri bulunamadı.
.