BIST 9.133
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,52
HABER /  GÜNCEL

Pakistan Cumhurbaşkanı 'bir düğün için' Dubai'ye gitti

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari, ülkede ordu-hükümet ilişkilerinin son derece gergin olduğu bir dönemde 'bir düğüne katılmak için' Dubai'ye gitti. Zerdari'nin ülkesine geri dönmeyebileceği iddia ediliyor.

Abone ol

Pakistan'da ordu ile hükümet arasında gerilim devam ederken Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari özel bir ziyaret için Dubai'ye gitti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bir düğün törenine katılmak için Dubai'ye giden Cumhurbaşkanı Zerdari'nin bir gün sonra ülkeye döneceği duyuruldu.

Bu arada, Pakistan Genelkurmay Başkanı Eşfak Kayani üst düzey komutanlarla bir toplantı yapmak kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Zerdari'nin, asker-sivil ilişkilerinin son yılların en gergin noktasına geldiği bir sırada ülkeden ayrılması geri dönmeyeceği söylentilerine yol açtı.

Zerdari geçen ay da, ülkede gerilimin yüksek olduğu bir dönemde kalp hastalığı tedavisi görme gerekçesiyle Dubai'ye gitmiş, günlerce bu ülkede kalmıştı.

Pakistan Cumhurbaşkanı, ordu yetkililerinin kendisini devirmek ve darbe yapmak için komplolar kurmakta olduğunu iddia etmişti.

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, savunma bakanlığındaki üst düzey bir yetkiliyi dün görevden almıştı.

Savunma müsteşarı emekli Korgeneral Naim Halid Lodhi, ordunun hükümetteki temsilcisi olarak görülüyordu.

Gilani ordu komutanı ve istihbarat teşkilatının başkanını Anayasa Mahkemesi tarafından yürütülen bir soruşturmaya ifade vererek yasaları çiğnemekle suçlamıştı.

Gerilim aslında bir kaç aydır giderek tırmanıyor.

Mayıs ayında ABD güçlerinin Usame Bin Ladin'i ülke topraklarında operasyon düzenleyerek öldürmesi sonrasında, Pakistan hükümetinin olası bir askeri darbeye karşı yardım istemek için ABD yönetimine bir mektup ilettiği ortaya çıktı.

ABD Pakistan ordusunu, bin Ladin'e karşı operasyondan haberdar etmemiş, operasyon ülkenin egemenliğinin çiğnetildiği tepkilerine yol açmıştı.

Mektubu kimin yazdığı ya da Amerikalılara kimin ilettiği henüz anlaşılamadı. Anayasa Mahkemesi'nin açtığı soruşturma da bunu ele alıyor.