BIST 9.624
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.495,60
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Özgür Özel'den Soma'lı köylülere destek

Soma Yırca Köyünde dün gece zeytin ağaçlarını kesmek için gelen iş makinelerine karşı köylüler direnişe geçti.

Abone ol

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde kurulacak olan Kolin Grup’a ait olan termik santral için bölgedeki zeytinlik katliamına karşı köylüler direnişe geçti, gece yarısı iş makinaları zeytinlikleri kesmek istedi, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel olaya müdahale ederek engel oldu ve köylülerin direnişine destek verdi.

Konuya ilişkin basın bülteni ve Özgür Özel'in basın açıklaması şöyle:

KÖYLÜLER ZEYTİNLİKLERİ KORUMAK İÇİN TOPLANDI
Binlerce metrekarelik zeytinliklerin üzerinde kurulacak olan Soma Kolin Termik Santrali için zeytinliklerin acele kamulaştırılmasına karşı Soma Yırca Köyü Danıştay’da dava açmış ve daha dava sonuçlanmadan önceki gün şirket yetkilileri Yırca Köyü muhtarını arayarak 17 Eylül Çarşamba gününe kadar zeytinlerini toplamaları gerektiğini, Perşembe günü ağaçları kesmek üzere iş makinaları ile zeytinliğe girileceğini söylemişti. Bunun üzerine dün akşam saatlerinde Yırca köyü kahvesinde toplanan köylüler eylem planı için harekete geçti. Köylülerin gerçekleştirdikleri toplantıya CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’de katılarak Greenpeace avukatları ile birlikte destek oldu. Toplantı sonrasında zeytinliklerin başında nöbet tutulması kararlaştırıldı.

HUKUK YANDAŞ İÇİN ASKIDA!
Tüm hukuki yolları kullanarak üreticinin ekmeği ile oynanmasına ve zeytinliklerin yandaşa, satılmasına asla izin vermeyeceklerini belirten CHP Manisa Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Özgür Özel, “Zeytinlik alanların imara açılmasını öngören kanun tasarısı, AKP tarafından tam 4 kez Meclis’ten geçirilmek istendi ama bir türlü yasalaşmadı. Nitekim, geçtiğimiz Haziran ayında tasarının görüşüldüğü komisyonda hükümet ağzındaki baklayı çıkardı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı tarafından zeytinlik alanlarla ilgili mevcut düzenlemenin Mersin Akkuyu’ya yapılması planlanan nükleer santral ve diğer termik santral projelerini engellediği itiraf edildi. Şimdi de Ekim ayında bu yasa yeniden Meclis’e getirilmek isteniyor. Ancak bugün burada gördüğümüz manzara AKP’nin gerçek niyetinin bir yansıması ve tam bir hukuksuzluk! Hukuk yandaş için yine askıda, Meclis'te kaldıramadıkları zeytin koruma kanunu fiilen ayaklar altında, devlet tüm gücü ile köylünün değil kural ve kanun tanımaz şirketin yanında. Ben de acıları ve hassasiyetleri hiçe sayan AKP'nin yok etme kararı aldığı zeytinliklerini korumak isteyen Yırcalıların süreçteki hukuksuzluklara karşı verdiği direnişte sonuna kadar yanlarında olmaya devam edeceğim” diye konuştu.

GECE SAATLERİNDE ÖZGÜR ÖZEL YENİDEN YIRCA’YA DÖNDÜ
Akşam saatlerinde Yırca’da köylülerle birlikte toplanarak, zeytinliklerin kesilmemesi için direniş kararı alan köylülere destek sözü veren CHP Manisa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Özgür Özel, toplantının ardından döndüğü Manisa’dan, dozerlerin köy yerine girdiği haberini alır almaz Yırca’ya geri döndü. Burada yetkililerle görüşen CHP’li Özel, termik santral kurulması için yapılan doğa katliamına sessiz kalmayacaklarını ve yapılan hukuksuz uygulama karşısında direnmekten vazgeçmeyeceklerini anlattı.
ÖZGÜR ÖZEL: “BAŞIMA BİR ŞEY GELİRSE…!”
CHP’li Özel sosyal medya üzerinden de zeytin ağaçlarının söküldüğünü duyurdu ve acil durum çağrısı yaptı. Bu gelişmeyi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel "Dikkat" uyarısı ile Facebook hesabından yazdığı “Acil Durum! Soma’dan ayrılalı 2 saat oldu. Firma dozerler ile zeytinliğe girmiş. 5-6 ağacı sökmüş. Köylüler engel olmaya çalışıyor. Haberi aldığımda Manisa'ya dönmüştüm. Tekrar SOMA'ya doğru hızla yoldayım. Kaymakamı aradım uyardım. “Engel olmaya çalışacağım, köylülerin ya da benim başıma bir şey gelirse sorumlusu, jandarma komutanı ve siz olursunuz. mesajı ile duyurdu.

YIRCA KÖYÜNE 2 GÜN SONRA İŞ MAKİNELERİ YENİDEN GELECEK
Olay yerine intikal eden jandarma da CHP'li Özgür Özel ile görüştü. CHP'li Özel, yaşanan hukuksuz ağaç kıyımına karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti. CHP’li Özel Kaymakam ile yaptığı görüşmede Kaymakamın 2 gün süre daha olduğunu, itiraz süresi dolana kadar arazilere dokunmayacaklarını ifade ettiğini kaydetti. Özgür Özel bu durumun geçici olduğunu ve şimdilik sorunu çözdüğünü ama Cumartesi günü yeniden Yırca köyüne benzer bir baskının yapılacağının aşikar olduğunu dile getirdi.

“FİRMA HUKUKİ SÜREÇ BİTTİĞİNDE ÜZERİNDE KONUŞULACAK ZEYTİN AĞACI KALMASIN İSTİYOR”
Özgür Özel gece yarısı yaptığı incelemelerin ardından şu açıklamalarda bulundu:

“Kolin AŞ derhal Soma’ya yeni bir Termik Santral daha kursun diye Bakanlar Kurulu kararı ile acil kamulaştırılan zeytinlikler köylünün 7 günlük itiraz süresinin dolmasına 2 gün kala gece yarısı operasyonuyla sökülmeye çalışıldı. Bu olasılığı konuştuğumuz Yırca Köyü toplantısından tam eve dönmüştük ki kötü haber gelince tekrar Manisa'dan Soma'ya geçtim. Gece saat 02.00’de köylülerin direnişi, avukatların dirayeti, Jandarmanın varlığı Kaymakamın arabuluculuğu ile şimdilik geri çekildiler. Şimdilik sorun çözüldü ama öyle görünüyor ki Cumartesi günü Yırca’yı yeni bir müdahale bekliyor. Burada 8’den 85’e kadar her yaştan zeytin ağacı var. Hepsi de 1 ay sonra toplanabilecek durumda. Ağaçlar da o kadar çok zeytin var ki, köylünün bütün emeği heba olacak. Üstelik köylüler 2 senedir bu hasadı bekliyorlar. Zeytinlerini toplamalarına 1 ay kala şimdi zeytinliklerinin kesilmesi burada gördüğümüz en acı tablolardan birisi. Üstelik mevcut kanun yürürlükteyken acele kamulaştırma kararı bu arazi için bir anlam ifade etmiyor. Açılan dava sonucunda kuvvetle muhtemel yargı yürütmeyi durdurma kararı verecek. İşte firmanın aceleciliği de bu yüzden. Firma hukuki süreç sonlandığında bu arazide üzerinde konuşulacak hiçbir ağaç kalmasın istiyor. İşte bu gece burada bu hukuksuzluk ile kapitalizmin ne demek olduğunu bir kez daha gördük. Halktan yana değil de yandaş işadamlarından yana olan hükümet ve devlet mekanizmasının halkı nasıl yalnız bıraktığını gördük. Buradan bütün vatandaşlarımızı Yırca köyünün verdiği bu hukuk ve hak mücadelesine karşı duyarlı olmaya çağırıyor ve zeytinliklerin korunması için verilen bu direnişe destek olmaya davet ediyorum.”