BIST 9.807
DOLAR 32,51
EURO 34,86
ALTIN 2.432,29
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Özer'den dua gibi bir Ramazan kitabı

Sağlık ve Güvenliği Hareketi Başkanı ve gazeteci Kemal Özer "hayatımıza temiz bir sayfa açmamız duası" ile Ramazan Kitabını okurlarıyla paylaştı.

Abone ol

Şatafatlı iftar sofralarının moda olageldiği günümüzde Ramazan farizasının gerçek anlamı, uygulanma biçimi ve kula kattıkları, şaşırtıcı ama unutulmaya yüz tutmakta.

Modern zamanların iftarları adeta birer israf vesilesi olmuş durumda. En önemli ibadetlerden biri olan bu kutsal ayın amacı tam tersine dönüşmekte. Kemal Özer Ramazan’ın hem fizyolojik hem de ruhani boyutuna açıklık getiriyor. Çünkü “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an-ı Kerim’in indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun.” diye buyuruyor Allah (c.c.). İyi ama Ramazan ayını nasıl idrak edeceğiz?

Orucun sırları ve batınî şartları başlığı altında şu bilgileri veriyor Kemal Özer: Avamın orucu mide ve tenasül uzvunu şehvetlerden sakındırmaktır. Havassın orucu kulak, göz, dil, el, ayak ve sair azaları günahlardan uzak tutmaktan ibarettir. Ahass’ul-Havassın orucu ise kalbi dünyevî düşüncelerden tamamen arındırıp Allah’tan başka her şeyi kalpten uzaklaştırmaktır. Peki bizim orucumuz hangisi olacak? Orucun daha yüksek aşamalarına niyet etmek ve bunu gerçekleştirmek için neler yapabiliriz?

Ramazan’ın bir de sosyal ve fizyolojik yönü var şüphesiz. İnsanları akşam ezanında sofraların başına hangi güç toplayabilir? Hangi güç bu anda sokakları boşaltıp dinginleştirebilir? Hangi zamanın evde olma telaşı bu kadar haz verir insanlara? Elbette Ramazan ayı ve orucun anlamlı telaşıdır bu etkiyi uyandıran.

Nasıl ki namaz için alınan abdest gün boyu bedeni temiz tutuyorsa, oruç da hem arınma sağlar hem de bedenin fiziksel aktivitesini güçlendirir. On bir ay, gün boyu tüketilenleri sindirmekle mükellef olan ağız, mide, karaciğer, böbrek, bağırsak, pankreas gibi sindirim organları Ramazan ayı boyunca çok daha düşük bir tempoda çalışarak adeta istirahat ettirilir. Bu sayede varsa sorunlarını gidererek zindeleşirler. Oruç sayesinde beden yıl boyu biriktirdiği kirlerden ve yağlardan arınır. Oruç da diğer ibadetlerde olduğu gibi kulun sağlığı açısından konulmuş bir ibadettir ve bu farziyetteki hikmetleri modern tıp henüz yeni yeni fark etmektedir.

ramazankitabi-3d.jpgRamazan Kitabı’nın yanıt verdiği önemli sorulardan bazıları şöyle: Orucu nasıl tutmalı? Orucun maddi ve manevi arınmasından nasıl yararlanmalı? Normal günlerde çoğu kimse için iki öğün yeterken oruçlu iken dört beş öğün yemekten nasıl korunabiliriz? Şayet Ramazan ayı ile diğer aylar arasında hem fizyolojik hem de ruhsal bir değişim olmayacaksa oruç tutmanın bir anlamı olabilir mi? Kullarının aç kalmasından Allah’ın bir menfaati olmadığına göre, oruç tutarak aç kalmamız maddi ve manevi bir arınma sağlamayacak ise niye kendimizi bazı nimetlerden mahrum edelim? Helal ve tayyib yiyeceklerden kasıt nedir? İftar ve sahurda ne yemeli, ölçüyü kaçırmamak için ne yapmalı?

Kitabın Bölümleri

Hoşgeldin Ramazan
Ramazan, Kur’an-ı Kerim ve Kadir Gecesi
Ramazan ve Oruç
Ramazan ve Sahabe
Ramazan, Helâl ve Tayyib
Ramazan ve Sahur
Ramazan ve İftar
Ramazan ve Ekmek
Ramazan, Hurma ve Meyveler
Ramazan Davetleri
Ramazan ve Diş Kirası
Ramazan, Su ve Zemzem
Ramazan, Çay ve Diğer İçecekler
Ramazan Tarifleri
Ramazan’da Nasıl Kilo Alınır?
Ramazan’da Çocuk
Ramazan, Hamilelik ve Emzirme
Ramazan, Zam ve Paketleri
Ramazan ve Açlık
Ramazan’da Osmanlı
Ramazan’da İtikâfa Girmek
Ramazan, Sadaka ve Zekât
Ramazan’da Dua
Ramazan ve Teravih
Ramazan ve Umre
Ramazan’da İsraf Yarışı
Bir Ramazan Masalı
Bayram ve İkram

Kemal Özer

1968 doğumlu, Konyalı, Sağlık ve Güvenliği Hareketi Başkanı, gazeteci.

Yayınlanmış Eserleri
Deccal Tabakta – 2010 - Hayykitap
Şeytan Ye Diyor! – 2011 - Hayykitap
Müslüman’ın Diyeti – 2012 - Hayykitap
Yediklerimizin İçinde Ne Var? – 2012 - Hayykitap
Organ Nakli Hakkında Gizlenen Gerçekler – 2013 - Hayykitap
Hangi Suyu İçmeli? – 2014 - Hayykitap