BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.440,10
HABER /  GÜNCEL

Özelleşen TEKELe yeni logo

Tekel'i satın alan British American Tobaccon, Tekel markaları orijinal harmanı ve yeni sigara paketi yüzlerini piyasaya sürdü, logo değişimini tanıttı.

Abone ol

Özelleştirme kapsamında 1 milyar 720 milyon dolara Tekel'i satın alan British American Tobaccon (BAT), birleşmenin ardından yeni süreçte, 150 yıllık Tekel markaları orijinal harmanı ve yeni sigara paketi yüzlerini piyasaya sürdü, logo değişimini tanıttı.

Tekel birleşmesinin tamamlanmasının ardından, yerel ve uluslararası markalarıyla, Türkiye'de piyasanın yüzde 34'üne sahip olan BAT, entegrasyon sürecini, yatırımlarını, çalışanlarına ve markalarına verdiği önemi ve Tekel markaları için belirlediği marka stratejileri Samsun Fabrikası'nda BAT Türkiye Genel Müdürü Johan Vandermeulen, Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Tuna Turagay ve çok sayıda üst düzey yöneticinin katılımlarıyla düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.

Birleşme süreci hakkında detaylı bilgilerin verildiği toplantıda, Tekel markalarının yeni paket tasarımları ve birleşme sonrasında Tekel fabrikalarındaki önemli değişimler de anlatıldı. Yapılan yatırımlar sonucunda, Tekel markalarının orijinal tat ve harmanlarında değişiklik yapılmadan, BAT'ın uluslararası kalite standartlarına kavuşturulduğu, böylece her pakette aynı kalite garantisinin sağlandığı belirtildi. Yeni paketlerin Türkiye'nin dört bir yanına dağılmak üzere üretim bandından çıktığı ifade edildi.

Vandermeulen, Türkiye'de ilk kez 2002 yılında üretime başladıklarını, 2007 yılında ise kendi dağıtım ağlarını kurarak pazarda daha güçlü hale geldiklerini söyledi. Vandermeulen, "2008 yılı BAT Türkiye için bir dönüm noktası oldu. 22 Şubat 2008 tarihinde gerçekleşen Tekel özelleştirmesini en yüksek fiyat olan 1 milyar 720 milyon dolar ile biz kazandık. BAT'ın bu girişimi Türkiye'nin geleceğine olan inancımızın ve uzun vadeli bir yatırımcı olduğumuzun önemli bir göstergesidir. Bu birleşme hem Tekel markaları hem de BAT markalarının değerlenmesi için çok güçlü bir temel oluşturdu. BAT olarak pazar payımız yüzde 34'e yükseldi ve hızlı tüketim ürünleri sektöründe ikinci büyük şirket olduk. Bu da bize yaptığımız yatırımın ne kadar doğru bir yatırım olduğunu gösteriyor" dedi.

İhracat hedefleri hakkında bilgi veren Vandermeulen, Türkiye'deki fabrikaları ihracat üssü olarak kullanmak istediklerini, ilk etapta havaalanında talepleri karşılamayı düşündüklerini, ilk önce iç pazardaki sıkıntıların giderilmesi gerektiğini, ihracatın mal ticareti olanak algılanmaması gerektiğini, Türkiye'deki yetişmiş insan gücünü yurtdışında da kullanmaya başladıklarını kaydetti.

Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Tuna Turagay, Tekel'e yeni bir yüz kazandırmak için çalışmalara başlandığını şubat ayı itibarıyla bu çalışmaların tamamlandığını belirtti. Bazı Tekel markalarında değişime gidildiğini, aynı kalitede aynı tadın korunacağını dile getiren Turagay, pazar hakkında şu bilgileri verdi: "Türkiye'de yıllık 110 milyar adet, 5.5 milyar paket sigara üretiliyor. Yetişkinlerin yüzde 37'si sigara kullanıyor, bu da yaklaşık 18 milyon kişi yapıyor. Sektörün genel cirosu 2007 yılında 16.8 milyar TL, 2008 yılında 19 milyar TL. Bizim hedefimiz en iyi pazar payını ve kaliteyi yakalamak sunmak. Piyasanın üçte biri bizde, ve daha da yükseltmek hedeflerimizin arasında" diye konuştu.

Türkiye'de sigara yasağına değinen Turagay, 2008 yılı Aralık ayında sigara tüketiminde arış olduğunu, kafe, kahvehane gibi yerlerde de sigara içiminin yasaklanmasıyla sektörde yüzde 5'lik bir daralmanın olacağının beklendiğini, özelleştirmenin ardından 60 milyon dolarlık ek yatırım yapıldığını vurguladı. Yeni logo ve ilk Samsun'da üretilerek piyasaya sunulan daha sonra Türkiye geneline yayılacak olan yeni paketlerin tanıtımını Tekel Grup Markalar Müdürü Alper Yüce, yaptı. Daha sonra, toplantıyla katılan basın mensuplarına fabrika gezdirildi.