BIST 9.096
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.326,03
HABER /  GÜNCEL

Özel Harpin sivil gücü ne kadar?

Özel Harp'ten emekli Tuğgeneral Tanrıverdi, dairenin 150 bin kişilik sivil gücü olduğunu söyledi.

Abone ol

Bülent Arınç'a suikast girişimi ve 'düğmeye basılmış gibi' birbiri ardına yaşanan sosyal vakalardaki rolüyle gündeme gelen Özel Harp Dairesi'nin (diğer adıyla Seferberlik Tetkik Kurulu), 2008'de konsept değiştirdiği ve 150 bin kişilik sivil gücüyle 'İç tehdit'e karşı harekete geçtiği iddia ediliyor. İddianın sahibiyse, Özel Harp Dairesi'nde 1984-1988 arasında Harekat Şube Müdürü olarak Kurmay Yarbay rütbesiyle görev yapan emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi.

YARI SİVİL BİR ORDU GİBİ

Edirne'de basın açıklaması yapmak isteyen DHKP-C'liler ile onları linç etmeye çalışan Edirneliler arasında yaşananların polis tarafından istihbarat elemanlarınca gerçekleştiğinin tespiti üzerine gözler provakasyona çevrildi. Askeri istihbaratçılar ve emekli subayların provakasyon ihtimali üzerinde duran polisin çalışmasının ardından Siyaset bilimci Prof. Mümtazer Türköne, Özel Harp'e bağlı 150 bin kişilik bir yarı sivil ordu bulunduğunu ve eylemlerden sorumlu olabileceklerini iddia etti.

RUSYA DAĞILDI TEHDİT DEĞİŞTİ

Star'a konuşan Tanrıverdi, 2008 yılında Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Gayri Nizami Harp Daireleri'nin sayısının arttırılması talimatı verdiğini ve bunun basında yer aldığını hatırlatarak, “Büyükanıt Paşa, Özel Harp'in Rusya'ya karşı kurulduğunu artık Rusya'dan gelecek tehdit olmadığı için iç tehditleri değerlendirdiklerini söyledi. İç tehdit algılamasının değişmesi ve bugün Kozmik Oda'daki arama dahil bir dizi olayın iç tehdit olarak algılanması ile harekete geçilmiş olma ihtimali, zihinlerde soru işareti bırakacak düzeyde” dedi. Türkiye'nin bütününe yayılmış bir Özel Harp yapısından söz eden Tanrıverdi, sayının Prof. Mümtazer Türköne'nin ifade ettiği gibi 150 bin civarında olabileceğini ama kesin sayı hakkında tahmin yürütülemeyeceğini söyledi.

Büyükanıt katılım çağrısı yaptı

Özel Harp Dairesi'nin sayısının Türkiye çapında arttırılacağı ve sivillerdende katkı sağlanması istendiği yönündeki haber, 2 Haziran 2008'de Taraf gazetesi'nde yayınlandı. Habere göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, vatandaşları Özel Harp Dairesi'ne katılmaya çağırıyor. Büyükanıt'ın daveti şöyle: ”Vatanımızın bütünlüğüne ve milletimizin varlığa karşı vuku bulacak bir düşman tecavüzü halinde, Silahlı Kuvvetlerimiz ile birlikte yürütülecek harekatta gizli mücadele usülleri ile barıştan itibaren bazı çalışmalar ve çok gizli hazırlıklar yapılmaktadır. Her Türk'ün seve seve katılacağına inandığım böyle milli bir hazırlık için milli hisleri kuvvetli, yetişmiş, bilgili ve cesur elemanlara ihtiyaç vardır. Yakından izlediğimiz yüksek nitelik ve yetenekleriniz, taktir ile karşılanan müspet davranışlarınız ve milli heyecanınız dolayısıyla sizin de bu çalışmalara katılmanızı uygun gördüm. Gönderdiğim subay size gerekli bilgiyi verecektir. Bu milli konuya ilgi göstereceğinizi ve çalışmalara iştirak edeceğinize inanıyorum.”

Kozmik arama harekete geçirdi

ASDER Genel Başkanı ve emekli Albay Prof. Dr. Psikiyatrsit Nevzat Tarhan: Özel Harp Dairesi'ne bağlı unsurlar, AK Parti'yi işgalci gibi görerek son kozmik oda aramasından sonra harekete geçmiş olabilir. Mevcut kadrolar 12 Eylül'den önce milliyetçilerin elindeydi. Şu anda medyada hangi isimler var bilmiyorum. İşin teorisini biliyorum.

Kurucusu iddiayı kabul etmiyor

Özel Harp Dairesi'nin kurucusu olarak 10 yıl boyunca görev yapan Emekli Albay İsmail Tansu ise 150 bin Özel Harp görevlisi olduğu yönündeki iddia hakkında “Rakamı duyunca neredeyse aklım duracak. Mütemadiyen uyduruyorlar. Türkiye'deki tüm kötü işleri bu dairenin üzerine atıyorlar” yorumunda bulundu. Tansu, “Bu daire yasal olmayan bir işi yapmaz. Daire, kendi vazifesinin dışında örgüt kurmakla görevli değil... 150 bin kişinin ise bulunduğunu sanmıyorum” diye konuştu.