BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.405,61
HABER /  GÜNCEL

Özçekim tutmadı selfie yerine yeni isim görçek

Selfie kelimesinin karşılığı olarak Türkçe 'özçekim' kelimesi TDK tarafından sunuldu. Ancak kullanımı tutmadı. Bunun üzerine selfie için yeni bir Türkçe kelime önerisi geldi : 'Görçek...'

Abone ol

Türk Dil Kurumu’nun dergisi için kaleme alınan bir yazıda, 1940’larda Türkiye’de ilk kez yapılan düzeneğe atıfla “selfie” için “görçek” kelimesinin kullanılması önerildi.

“Selfie” sözünün karşılığı olarak vatandaşlar internet üzerinden yapılan ankette “özçekim”i önerdi ama kullanımı yaygınlaştırılamadı.

SELFİE GÖRÇEK OLSUN

selfi yerine yeni kelime görçekTürk Dil Kurumu (TDK), Fikret Kaftanoğlu'nun Türkiye'de kişinin kendi fotoğrafını çekebileceği düzeneği ilk olarak 1940'larda yaptığını ve “görçek” adını verdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Selfie sözü ileriki günlerde gündemden düşmez ve ‘özçekim' karşılığı da bundan daha fazla yaygınlaşmaz ise yeni bir öneri için ilk aday ‘görçek' karşılığı olmalıdır."

İLK SELFİE ALETİ 1940'DA YAPILMIŞ

selfie kelimesi yerine tdk özçekim ve görçek TDK'nin yayın organı Türk Dili Dergisi'nde Adem Terzi'nin kaleme aldığı “Mucit İnsanlar Fotoğrafhanesi Yahut Emrullah Ali'nin Selfie Makinesi”  başlıklı yazıda, ilk selfie aletinin 1940'lı yıllarda Fikret Kaftanoğlu tarafından yapıldığı vurgulandı.

Yazıda, düzeneğine “görçek” adını veren Kaftanoğlu'nun, patentini daha sonra Emrullah Ali Yıldız'a devrettiği ifade edildi.