BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,83
HABER /  DÜNYA

Özbekistanda Kerimov zaferi

Özbekistan'da Rusya destekli Kerimov yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.

Abone ol

Özbekistan'da yapılan cumhurbaşkanı seçimini Cumhurbaşkanı İslam Kerimov 88.1 oyla yeniden kazandı.

Ülkede, ilk defa 7 yıllık süre için cumhurbaşkanı seçimi yapıldı. 16 yıldır Özbekistan'ın başında olan Kerimov, 7 yıl daha cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturacak.

Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Liberal Demokrat Parti tarafından aday gösterilen Cumhurbaşkanı Kerimov, oy kullanan toplam 14 milyon 765 bin 444 seçmenin, 13 milyon 8 bin, 357'sinin oyunu aldı.

Sosyal Demokrat Adalet Partisi'nin kadın adayı Dilaram Taşmuhammedova yüzde 2.94, Halk Demokrat Partisi'nden Asliddin Rüstemov yüzde 3.17, bağımsız aday Akmal Saidovda yüzde 2.85 oy elde etti.

En büyük destekçisi Rusya

Binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan Andican olayları sonrasında dünyayla ilişkileri bozulan Kerimov'un en önemli destekçisi Rusya. İslam Kerimov 16 yıldır Özbekistan'ın cumhurbaşkanı. Kerimov çocukluğu yetimhanede geçen bir lider.

Muhalefete tahammmülsüz olan Kerimov, iktidarına yönelik her eleştirinin arkasında aşırı dincilerin bulunduğunu öne sürdü. Muhalefetin başkaldırılarını sert bir şekilde bastırdı.

Bunlar arasında en önemlisi Andican olayları oldu. 2005 yılnda Andican'da çıkan isyan kanlı bir şekilde bastırıldı. Polis göstericilerin üzerine ateş açtı. Binin üzerinde kişi öldü.

İslam Kerimov da şimdi, Rusya'nın desteğine güveniyor. Özbekistan ekonomisi de Kerimov döneminde beklenen sıçramayı yapamadı. Zengin bir tarım ülkesi olan ve geniş doğalgaz yataklarına sahip olan Özbekistan, dış dünyaya açılamadı.

Anayasayı devre dışı bıraktı

Kerimov bu seçime anayasayı bir ölçüde devre dışı bırakarak girdi. Özbek anayasası üç kez üst üste cumhurbaşkanı seçilmesini yasaklıyor. Ancak buna rağmen merkez seçim komisyonu değişikliğin 2002 yılında kabul edildiği için geriye dönük uygulanamayacağına hükmetti ve böylelikle Kerimov'a cumhurbaşkanlığının 3'üncü döneminin yolu açıldı.