BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Oyuna servet harcıyoruz!

Türkiye'de 40 milyon dolarlık sanal oyun pazarında bu oyunlara ayda 25 dolar ve üzeri para harcayan 'Balina' sayısı 100 bine ulaştı

Abone ol

Toplam oyun pazarının 500 milyon dolara ulaştığı Türkiye'de sanal oyunların payı 40 milyon doları buldu, içeriye gerçek para koyup dışarı çıkartamadığınız bu oyun için ayda 25 doların üzerinde para harcayan oyunculara kumarhanede çok para harcayan oyuncu anlamına gelen "Balina" adı veriliyor.

100 bin Türk balinanın şansını denediği sanal oyunlar arasında en fazla tercih edilenler ise Okey ve Poker olarak öne çıkıyor. Poker gibi masaüstü kâğıt oyunlarının sanal oyun şirketlerine bıraktığı kazanç balon patlatma ve çiftlik gibi arcade oyunlarının 10 katına kadar çıkıyor. ArcadeMonk'un kurucusu Ömer Bilge Ersoy'a göre oyuncuların gerçek para yatırdığı ancak kazandıklarını asla gerçek para olarak havuzun dışına çıkartamadığı bu oyunlara para harcamasının altında yatan motivasyon aracı "Facebook'daki arkadaşım beni yenemez" hırsı ve aidiyet duygusu. Parayı kazanan hep oyun şirketleri oluyor.

YÜKTE AĞIR PAHADA HAFİF

Aktif internet kullanıcı nüfusunun 30.3 milyona ulaştığı Türkiye'de sanal oyun oynayan aktif oyuncu sayısı ise 21.8 milyon kişi. Bu oyunlar için gerçek para harcayanların sayısı 11.4 milyon olurken, diğer oyuncular oyun şirketlerinin verdiği ücretsiz hak ve chip adı verilen paralarla yetinmek zorunda kalıyor. Türkiye harcanan para ve oyuncu sayısı açısından ise yükte ağır pahada hafif bir profil çiziyor. Türkiye şu anda oyuncu sayısı bakımından Facebook'ta ilk 6 ülke içinde yer alıyor. Ancak, oyunlara harcanan tutar açısından ilk 10'a girmiyor.