BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,42
HABER /  GÜNCEL

Oylamaya dakikalar kala Rusya'dan skandal İdlib açıklaması!

Rusya dün İdlib'de kimyasal silahlarla katliam yapan Beşar Esad'a destek çıktı. Kremlin'den İdlib'de düzenlenen kimyasal saldırıyla ilgili yapılan açıklamada 'Beşar Esad'a desteğin sürdürüleceği' bildirildi.

Abone ol

Kremlin, Suriye'nin İdlib kentine düzenlenen kimyasal saldırı ilgili yaptığı açıklamada Rusya'nın Suriye'de Esed'i desteklemeye devam edeceğini ve askeri operasyonlarını sürdüreceklerini açıkladı.

Kremlin'den yapılan açıklamada BM'de Rusya'nın kimyasal sızıntının muhaliflerin cephaneliğinden başladığını savunacağı belirtildi.

RUSYA VETO SİNYALİ VERDİ

Moskova ayrıca, dakikalar sonra başlayacak BMGK'daki oylamada tasarıyı veto edeceğinin sinyalini verdi.Ölü sayısının 70'e çıktığını duyuran Dünya Sağlık Örgütü, kimyasal saldırıda sinir gazının kullanıldığını açıkladı.

BÜYÜK BİR TAARRUZA BAŞLAYACAKLAR

Rejime yakın haber organlarında, Pazartesi günü Suriye ordu birlikleri ve Rus komandoların Han Şeyhun'a doğru büyük bir taarruza başlayacağı haberleri yer almıştı.Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye saatiyle 17.00'da saldırıyı görüşecek. Hazırlanan tasarıda, Şam rejiminden tüm uçuş bilgileri ve komuta kademesinin listesi isteniyor. Oylamanın kaderi, Rusya'nın tutumuna bağlı çünkü Moskova yönetimi daha önce birçok kez Suriye tasarılarını veto etmişti.

PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR GELDİ

Suriye'nin batısındaki İdlib'de dünyayı ayağa kaldıran kimyasal saldırının ardından bugün peş peşe açıklamalar geliyor.

Rusya, Suriye'deki askeri operasyonlarda rejimi desteklemeye devam edeceğini duyurdu Suriye'deki muhalif unsurları 'terörist' olarak tanımlayan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova'nın bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) oylamada tavrını açıkça ortaya koydu.

BMGK ACİL TOPLANIYOR

BMGK, Fransa ve İngiltere'nin çağrısıyla Türkiye saatiyle 17.00'de acil toplanıyor. Yeni Suriye tasarısında başta İdlib'deki olmak üzere Suriye'deki kimyasal silah saldırıları kınanıyor. Şam rejiminden saldırının sorumlularını ortaya çıkarmasını isteyen tasarı, 4 Nisan'daki hava operasyonları ile ilgili tüm uçuş bilgilerini, o gün görevde olan tüm komuta kademesinin listesini Beşar Esad'dan talep ediyor.

ASKERİ TESİSLERDE İNCELEME YAPILIYOR

Ayrıca, BM soruşturma ekibinin istediği askeri tesiste inceleme yapması ve askeri yetkilerle görüşmesinin sağlanması isteniyor. BMGK'ya daha önce getirilen Suriye tasarıları, Şam rejiminin müttefikleri Rusya ile Çin tarafından veto edilmişti. BMGK'da bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az dokuzunun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi  birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.