BIST 9.639
DOLAR 32,50
EURO 34,62
ALTIN 2.479,41
HABER /  GÜNCEL

Oturma eylemi yapan işçilere ziyaret

Salih Kapusuz, beraberinde milletvekilleriyle Soma Kaymakamlığı önünde 4 gündür oturma eylemi yapan maden işçilerini ziyaret etti.

Abone ol

Kapusuz, beraberinde bazı milletvekilleriyle Soma Kaymakamlığı önüne gelerek, burada oturma eylemlerinde 4'üncü güne giren maden işçileriyle buluştu. 

CHP Manisa milletvekilleri Özgür Özel ile Hasan Ören'in de alanda bulunduğu sırada gerçekleşen ziyarette, Kapusuz, konuşması öncesi faciada ölen maden işçileri için alandakilerden Fatiha Suresi'ni okunmasını istedi. 

Kapusuz, eylemci işçilerin kendi aralarından seçtikleri 8 temsilcinin dün Ankara'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanı sıra muhalefet partilerinin meclis grup başkanvekilleriyle görüşerek tüm sorunlarını ve taleplerini büyük bir açıklıkla dile getirdiklerini söyledi. 

Facia sonrası bir daha böylesi olayların yaşanmaması ve acıların dindirilmesi için alınması gereken tüm tedbirlerin, düzenlemelerin süratle hayata geçirilmesi konusunda ilgili bakanlıkların yoğun bir çalışma içinde olduklarını anlatan Kapusuz, şunları kaydetti: 

"Bu çalışmalar önümüzdeki hafta TBMM önüne gelecek. Yasal olarak var olan haklar gözden geçirilecek ilave yasal düzenleme ihtiyaçları... Özellikle biliyorsunuz, çalışan kardeşlerimizle ilgili bu ve benzeri kazalarda 5 yıl 900 gün maaş bağlanabiliyor, bunun yasal olarak düzeltilmesi gerekiyor. Kaybettiğimiz arkadaşlar yeni başlamış bile olsa aynı haklara kavuşması için yasal bir düzenleme gerekiyor, o yapılacak. Bundan sonra yapılması gereken denetimler başta olmak üzere teknik hizmetler dahil olmak üzere hepsi yeniden gözden geçirilecek."

-"Gerekirse 200 ocak kapanır"

Teknik işletmecilik anlamında da tüm yer altı madenleriyle ilgili alınması gereken tedbirlerin muhakkak alınacağını ifade eden Kapusuz, şöyle devam etti: 

"Başbakanımız da açık bir dille ifade etti. Burada tekrar ediyorum; eğer içeride alınacak tedbirler çalışma şartlarına uygunsa evet çalıştırılacak ama değil, sıkıntı meydana getirecekse çalışılması sakıncalıysa onu da kapatmaktan hiç tereddüt etmeyeceğiz. Hatta orada kapatılan ocak sayılarını ifade edince Başbakanımız dedi ki, '100 olmaz 200 olur hiç önemli değil. Bizim için insanımızın hayatı her şeyden önemlidir' dedi."

Kapusuz, işçilerden işleri konusunda da müsterih olmalarını isteyerek, "Bugüne kadar geçmişten birçok düzeltme yapılmasına rağmen yetersizliği, eksikliği ve üzerinde durulması gerekli olan yeni tespitler ortaya çıkmıştır. Acı bir olaydan sonra da olsa bundan sonra acı olayları yaşanmamak üzere mutlaka gereğini yapmalıyız, inşallah yapacağız" diye konuştu. 

Olayda sorumluların yürütülen adli ve idari soruşturmayla ortaya çıkartılarak mutlaka layık olduğu cezaya çarptırılacağından kimsenin şüphesinin olmamasını isteyen Kapusuz, "Biz 301 kardeşimizi şehit vermişiz, dile kolay bu. Eğer biri sorumluysa o sorumlular orada dururken niye bizim kardeşlerimiz ve bizler onu koruyalım ki? Evet korumayacağız, korumamalıyız" dedi.  

-"Olaydan muzdaribiz"

Konuşmasının ardından işçilerin sorularını yanıtlayan Kapusuz, "vicdanınız rahat mı" şeklinde soru yönelten bir kişiye şu karşılığı verdi: 

"Evet çok muzdaribiz rahat değiliz bir kardeşimize en ufak bir şey batmış olsa o bizi elbette bizi muzdarip etmeli, edecek ve ediyor. Bundan bir başkasının gönlü rahatsa ona da diyecek bir şeyim yok ama 77 milyon yaralı, yasta ve hüzünde. Emin olun kimsenin, adeta ağzının tadı yok derler ya Anadolu'da bu hava yaşanıyor."

-İşçiler eylemlerine son verdi 

Kapusuz'un konuşmasının ardından eylemlerine son veren işçiler, alanı boşalttı. Alan, belediye ekiplerince temizlendikten sonra kaymakamlık önüne çekilen güvenlik bariyerleri de kaldırıldı.