BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.307,34
HABER /  GÜNCEL

Otoparka 3 saat için para ödemeyin

Alışveriş merkezlerinin otoparkları 3 saate kadar ücretsiz olmak zorunda. Sakın para ödemeyin! Şikayet edince ceza alıyorlar.

Abone ol

Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 2007 tarihli kararına göre, alışveriş merkezlerinin otoparkları 3 saate kadar ücretsiz. Fakat kentteki pek çok AVM’nin otoparkı ilk üç saat için vatandaştan para alıyor.

Siz siz olun, AVM’lere 0-3 saat arası otopark parası ödemeyin. 5 lira, 10 lira demeyin, para alan AVM’leri şikâyet edin.

Alo 153’e yapacağınız ihbarların ardından İBB yetkilileri AVM’lerde denetim yapıp kurala uymayanlara ceza yağdırıyor. UKOME ve Beyaz Masa, bu konuda çok hassas davranıyor.

0-3 SAAT ARASI ÜCRETSİZ OLMAK ZORUNDA

Sosyal medyadan yapılan şikâyetler de anında dikkate alınıyor. İBB, UKOME kararına rağmen 0-3 saat arası otopark ücreti alan alışveriş merkezlerine bugüne kadar toplam 453 bin 509 lira idari para cezası kesti. 2013 yılı Ocak ayından bugüne karara uymayan AVM’lere 35 bin 211 lira idari para cezası yazıldı.

MAHKEMELİK OLMUŞTU

UKOME’nin 2007 tarihli kararı, AVM’ler tarafından yargıya taşınmış, İstanbul 2. idare Mahkemesi, AVM’lerin otopark ücreti alabileceği yönünde karar almış fakat hemen ardından yerel mahkemenin bu kararını Danıştay oybirliğiyle bozmuştu.

Danıştay tarafından oybirliğiyle alınan o kararda çok açık şekilde, “Alışveriş ve ticaret merkezi gibi halkın kullanımına açık yerlerden yararlanan kişilerin, binayı kullanan kişiler kapsamında değerlendirilmesi ve otopark ihtiyaçlarının ticari amaç güdülmeksizin, binaya ait hizmet otoparklarından ve parselinden karşılanması ilgili mevzuatın gereğidir. Otoparklardan kısa süre için yararlanan kişilerden de ücret alınması nedeniyle bu otoparkların tercih edilmemesi ve parsel dışında otopark çözümü aranmasının trafiği olumsuz etkileyeceği de tabiidir. İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin kararının bozulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir” denilmişti.