BIST 9.595
DOLAR 32,50
EURO 34,60
ALTIN 2.477,32
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Otomobilde yeni model yarışı

Türkiye, otomobilde Avrupa ülkeleri arasında 8'incilikten 10'uncu sıraya geriledi.

Abone ol

Beklenen oldu. BDDK kararları, ÖTV zammı ve döviz kurlarındaki artış, otomobil talebini düşürdü. Yılın ilk iki ayında satışlar yüzde 18 geriledi. Türkiye, otomobilde Avrupa ülkeleri arasında 8'incilikten 10'uncu sıraya geriledi.

Otomobil pazarında satışların ani fren yapmasına rağmen, markaların yeni model yarışı hız kesmedi. Bazı markalar yepyeni modellerini, bazıları ise yenilenen modellerini yıl sonuna kadar Türk tüketicilerin beğenisine sunacak

Hyundai, yeni Elantra ile i10 modelinin LPG versiyonunu satışa sundu. Hyundai Assan İzmit Fabrikası'nda üretilen yeni i10, yakıt tüketiminde daha da cimri olan LPG'li versiyonunu tüketicilerin beğenisine sunuldu. Özel tasarımıyla İzmit Fabrikası bantlarından LPG'li olarak çıkan araç, kilometrede sadece 19 kuruş (07.03.2014 tarihi itibariyle LPG litresi 2.86 TL olarak hesaplanmıştır) tüketiyor ve 104 g/km'lik CO2 emisyon değeriyle çevreyi en az kirleten modellerden biri olarak öne çıkıyor. Hyundai'nin en ekonomik ve en çevre dostu modeli olan Hyundai i10 LPG, 38 bin TL'lik fiyata sahip. Depo kapağının olduğu bölümden hem benzin hem de LPG dolumu yapılabilen aracın gösterge panelinde de benzin ve LPG seviyeleri iki ayrı göstergeden okunabiliyor. 27 litrelik LPG tankı ise, bagajın alt bölümünde bulunan stepne alanında yer alıyor. Hyundai'nin bugüne kadar en çok satılan modellerinden birisi olan ve markanın dünya çapındaki gelişiminin en temel örneği konumundaki Elantra, benzinli motoruna ek olarak dizel ve otomatik vites seçeneğiyle Türkiye'de satışa çıktı. 2014 model yılında benzinli motoruyla birlikte artık dizel motora da yer veriliyor. 128 beygir gücündeki dizel motor, 6 kademeli düz veya yine 6 kademeli otomatik vites seçeneğine sahip. Yenilenen Elantra, tüketicilere Style ve Elite olmak üzere yine iki farklı donanım tercihi sunuyor. Otomatik vites seçeneğiyle 280 Nm, düz vites ile 260 Nm maksimum tork değerleri sunan yeni dizel motor, düz vites seçeneği ile 100 km'de ortalama 4.9 litre, otomatik vites seçeneğinde ise ortalama 5.8 litre yakıt tüketiyor. Yenilenen Elantra'nın fiyatları 59 bin 990 TL ile 83 bin 990 TL arasında değişiyor.