BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,18
HABER /  EKONOMİ

Otomobil sahiplerine kötü haber

Maliye Bakanlığı, otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde yeni düzenlemeye hazırlanıyor.

Abone ol

Otomobillerden alınan ÖTV ve MTV’de yeni düzenlemeye gidiliyor. Aracın motor hacmi ve modeli baz alınarak uygulanan vergilendirme, yasa tasarısı hayata geçerse havayı kirletme oranına göre yapılacak.

VERGİ GELİRLERİ DÜŞER Mİ?

Nissan Pazarlama Müdürü Mehmet Akın, yeni düzenlemenin vergi gelirlerini düşürmeyeceği kanaatinde. Zaman gazetesinin haberine göre; Maliye Bakanlığı, otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) yeni düzenlemeye hazırlanıyor. Mevcut vergilendirme aracın motor hacmi ve modeli baz alınarak yapılırken yasa tasarısı hayata geçerse vergi artık aracın havayı kirletme oranına (karbon salınımına- emisyonu-) göre alınacak.

OTOMOTİV MARKALARI BUNA HAZIRLANIYOR

Antalya’da Nissan’ın yeni Note ve yeni Micra modellerinin tanıtımında gazetecilere konuşan Akın, yeni düzenlemenin vergi gelirinde düşüşe sebep olmayacağını belirtti. Henüz emisyon parametrelerinin belirlenmediğine dikkat çeken Akın, “Ancak tüm otomotiv markaları buna hazırlanıyor.” diye konuştu.

Motor hacmine göre vergi alınmaya başladığında otomotiv şirketleri buna uyum sağlayarak motor hacimlerini düşürmüştü. Hatta Mercedes’in Stuttgart’taki merkezine Türkiye’den düşük motorlu bir C serisi üretimi için öneri götürülmüş ve şirket de bu öneriyi dikkate alarak tüm dünya pazarlarına hitap edecek düşük motorlu C serisi üretmişti. Yeni düzenleme zaten Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyum kapsamında yapıldığı için şirketlerin uyum sağlaması zor olmayacak.