BIST 9.803
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.437,15
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Otomobil muayenesi öncesi bunlara dikkat

Araç sahipleri, birkaç noktayı kontrol ederek muayeneden geçememe riskini ortadan kaldırabilir.

Abone ol

Otomobil sahibi olmak, trafikte çeşitli sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Aracın sağlıklı kalabilmesi, bizim kadar trafikte seyreden diğer araçlar için de fazlasıyla önemli. Bu sebeple sıfır kilometre otomobiller için ilki 3’üncü yılda olmak üzere her 2 yılda bir, hafif ticari araçlar içinse ilki ikinci yıl olmak üzere her yıl muayene zorunlu.

Bir­çok ara­cın, ko­lay­ca gi­de­ri­le­bi­le­cek so­run­lar ne­de­niy­le araç mu­aye­ne­sin­den kal­dı­ğı­nın ve mu­aye­ne tek­ra­rı­na ge­ti­ril­di­ği­nin al­tı­nı çi­zen TÜV­TÜRK, araç sa­hip­le­ri­nin ken­di ken­di­le­ri­ne ko­lay­ca ya­pa­bi­le­ce­ği 10 ba­sit kon­tro­lü sı­ra­la­dı:

Ay­dın­lat­ma­ya dik­kat
*Ön ve ar­ka far­lar, sin­yal­ler, iç ay­dın­lat­ma ve ge­ri vi­tes lam­ba­sı­nın ça­lış­tı­ğın­dan emin olun.


*Ön ve var­sa ar­ka cam yı­ka­ma sis­tem­le­ri ça­lı­şır du­rum­da olmalı, ay­na­lar da ek­sik­siz ve ha­sar­sız ol­ma­lı.

*Em­ni­yet ke­mer­le­ri­nin tam ve ça­lı­şır du­rum­da ol­ma­lı.

Yan­gın tü­pü ve ref­lek­tör

*Yan­gın tü­pü, ilk yar­dım çan­ta­sı, 2 adet üç­gen ref­lek­tör bu­lun­du­rul­ma­sı şart.

*Tra­fik ve Tes­cil Bel­ge­le­ri­’n­de be­lir­ti­len şa­si nu­ma­ra­sı­nın ara­cın göv­de­sin­de­ki nu­ma­ray­la ay­nı ol­du­ğu­nu kon­trol edin.

*Las­tik­le­ri­niz­de ya­rık, yır­tık, ke­sik ol­ma­ma­lı­dır.

*Araç­ta LPG, CNG ve­ya LNG var­sa, mut­la­ka ta­di­lat mu­aye­ne­siy­le ruh­sa­ta iş­len­miş ol­ma­lı.

*Trak­tör rö­mork­la­rı, rö­mork ve ya­rı rö­mork kam­yon­la­rın ar­ka­sın­da uy­gun ar­ka işa­ret lev­ha­sı ta­kı­lı ol­ma­lı.

*Mi­ni­büs ve oto­büs araç sa­hip­le­ri, araç­lar­da, acil çı­kış lev­ha­la­rı­nın ve ye­ter­li adet­te acil çı­kış çe­ki­ci­nin bul­du­ğu­nu kon­trol et­me­li.

*Kam­yon, rö­mork ve ya­rı rö­mork­la­rın ar­ka­sın­da ve ya­nın­da çe­pe­çev­re ve/ve­ya boy­la­ma­sı­na uy­gun ref­lek­tif şe­rit­ler ta­kı­lı ol­ma­lı.

Lancia Alfa ve Jeep’ten bir ilk

Tofaş çatısı altındaki Lancia, Alfa Romeo ve Jeep yetkili servisleri, Türkiye’de ilk kez yapılan bir uygulamayla yıl sonuna kadar tüketicilere önemli bir avantaj sunuyor. Bu markaların modellerini kullananlar, “Servis İndirim Kuponu” uygulamasıyla, markaların web siteleri üzerinden araçlarının model ve model yılı bilgilerini girerek, cazip fiyatlı bakım paketleriyle özel indirimlerden faydalanabiliyor.

Chrysler ve Dodge

Ayrıca dileyen tüketiciler, yağ filtre değişimi paketiyle genel servis hizmetleri kapsamında yedek parça ve işçilikte yüzde 10 indirimden yararlanabiliyor. Kampanyadan, Chrysler ile Dodge markalı araç sahiplerinin de yararlanabildiği açıklandı.

Trafiğe kayıtlı araç sayısı 18 milyonu aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre haziran sonu itibariyle trafiğe kayıtlı araç sayısı 18 milyon 352 bin 136 oldu. Bu taşıtların yüzde 52.1’i otomobil olarak öne çıkarken, yüzde 16.3’ü kamyonet, yüzde 15,1’i motosiklet, yüzde 8.7’siyse traktörlerden oluştu.

Haziranda 75 bin kayıt

Toplam taşıt sayısı içinde kamyonlar yüzde 4.2, minibüsler yüzde 2.3, otobüsler yüzde 1.2 ve özel amaçlı taşıtlar da 0.2’lik paya ulaştı. Haziran ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı da 74 bin 593’ü buldu. Bunların yüzde 50.9’unu otomobiller oluştururken, yüzde 25.8 ile motosikletler ikinci, yüzde 10 ile kamyonetler de üçüncü sırada yer aldı.