BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18
HABER /  DÜNYA

Otomobil fuarına rekor katılımcı

Bu yıl 65’ncisi düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı (IAA), model ve katılımcı sayısıyla rekor kırıyor. Ekonomik kriz nedeniyle Avrupa’da sat...

Abone ol

Bu yıl 65’ncisi düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı (IAA), model ve katılımcı sayısıyla rekor kırıyor. Ekonomik kriz nedeniyle Avrupa’da satışların düşmesine rağmen bu yıl fuarda 35 ülkeden yaklaşık bin 100 katılımcı yer alıyor.
Dün kapılarını ziyaretçilere açan fuar boyunca 70 otomobilin dünya tanıtımı yapılacak. Bu sene, "Elektrikli ulaşım" ve "Birbirleriyle bağlantı kurabilen araçlar" temalarının ön plana çıktığı fuar 230 bin metrekare alında gerçekleştiriliyor.

BİRÇOK YENİ MODEL SERGİLENİYOR
Audi Frankfurt’ta yenilenmiş A8 modelini görücüye çıkarıyor ve Quattro’nun 30’uncu yılını kutluyor. Araç 800 beygir gücünün üçte ikisini V8 motordan, kalanını da bir elektromotordan sağlıyor.
BMW i3 fuarın göz alıcı modellerinden biri. Seri üretime geçildi. Kasım ayı ortasında satışa çıkacak olan otomobilin fiyatı 35 bin eurodan başlıyor.
Mercedes-Benz gençleştirme sürecini devam ettiriyor ve fuarda A sınıfı bir spor amaçlı taşıt olan GLA serisinin çeşitlerini sergiliyor. 2014 yazında piyasaya sürülecek aracın başlangıç fiyatı 28 bin euro olacak.

HIZ ARACININ YILDÖNÜMÜ: PORSCHE
Hızlılar arasında bir efsane: 911 modelinin üzerinden 50 yıl geçti ve Porsche sürekli yeni nesil bir aracını piyasaya sürüyor. 520 beygirlik 911 Turbo, 0’dan 100 kilometre hıza 3,2 saniyede ulaşıyor.

KLASİKLERİN DÖNÜŞÜ
Fuar Opel için yol gösterici olacak. Öncelikli amaç imajı yeniden parlatmak. Fotoğraftaki Monza modeli için yapılan çalışmalar bunun bir örneği. İsim eski başarıyı hatırlatıyor, araştırmalar markanın geleceğine ışık tutuyor.

VOLKSWAGEN GOLF
Volkswagen’de her şey Golf üzerine. Temel modelin 7’ncisi halihazırda piyasada. Kombi modeli ise gelmek üzere. Ve GTI versiyonuyla yetinmeyenleri artık 300 beygirlik Golf R kesebilir.
Fransız otomobil üreticisi PSA (Peugeot Citroen) yeni Peugeot 308 modeliyle varolan endişelerini biraz olsun azaltmak istiyor. En önemlisi: bir iPod gibi basitçe kullanılabiliyor. Çünkü daha az tuşa ve daha çok dokunmatik ekran alanına sahip.

JAPON GOLF’Ü
Küçük otomobillerdeki yarışa Mazda da şık ve alımlı modeli Mazda 3 ile katılıyor. Araç, önceki örnekleri gibi spor formunu koruyor ve oldukça ekonomik bir motora sahip.
Volkswagen grubunun markalarından Skoda, başarılı modelleri Fabia ve Octavia’nın arasına yine Golf sınıfı bir araç olan Rapid’i ekledi.
Yine Volkswagen grubuna ait Seat da Golf sınıfında Leon modelini sunuyor. Araç ailelerinin kullanımına da oldukça uygun. Spor mu pratik mi ikilemine yer bırakmayacak cinsten bir otomobil.

HİBRİDİN ÖNCÜSÜ
Şimdiden bir gelenek: Toyota’nın fuardaki varlığının işareti yine hibrit araçlar. Japon firması 16 yıldır seri üretimde.
Lamborghini’nin 320 kilometre hız yapan bu Gallardo Squadra Corse modelini durdurmak için karbon-seramik frenler gerekiyor. Bu aracın her şeyi özel. İtalyan firması henüz fiyatını açıklamadı.
(İHA)