BIST 9.794
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.427,76
HABER /  EKONOMİ

Otomatik Katılım Sistemi nedir?

45 yaş altındaki kamu ve özel sektör çalışanları, mevcut bireysel emeklilik sözleşmesi olsa da yeni sisteme dahil olacaklar ve yeni sözleşmeleri için de %25 devlet katkısı avantajından faydalanabilecekler.

Abone ol

Otomatik Katılım Sistemi, 45 yaşını doldurmamış kamu ve özel sektör çalışanlarının, bireysel emekliliğe otomatik olarak dahil edildiği bir sistem. ABD, İngiltere, İtalya gibi ülkelerde de uygulanan bu sistem, Türkiye’de 01.01.2017 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanacak.

45 yaş altındaki kamu ve özel sektör çalışanları, mevcut bireysel emeklilik sözleşmesi olsa da yeni sisteme dahil olacaklar ve yeni sözleşmeleri için de %25 devlet katkısı avantajından faydalanabilecekler. Otomatik Katılım Sistemi'nde de devlet katkısı avantajı için aynı koşul ve şartlar geçerli olup devlet katkısı, taahhüt olarak yatırılacak. Bunun yanı sıra devlet, iki aylık cayma süresi sonunda sistemde kalmaya devam eden çalışanlara, bir defaya mahsus 1.000 TL ek katkı payı taahhüt edecek. Otomatik Katılım Sistemi kapsamındaki bireysel emeklilik sözleşmelerinde giriş aidatı alınmayacak ve yönetim gider kesintisi yapılmayacak. Bu sistemde fon işletim gideri kesintisi dışında herhangi bir kesinti olmayacak.

Otomatik Katılım Sistemi’nde ödenecek katkı payları, çalışanların prime esas kazançlarının %3'ü oranında olup, her ay maaştan otomatik olarak kesilecektir. Çalışanlar dilerse işverenlerinden daha yüksek tutarda bir kesinti yapılmasını talep ederek katkı payı tutarlarını artırabilir. İşverenler, çalışanını Otomatik Katılım Sistemi kapsamında bireysel emekliliğe dahil etmek ve katkı payı tutarını, maaşın çalışanın hesabına geçtiği günü takip eden ilk iş günü bireysel emeklilik şirketine aktarmak ile yükümlü olacak.

Otomatik Katılım Sistemi’nde de emekliliğe hak kazanmak için mevcut BES sözleşmelerinde olduğu gibi 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak gerekiyor.

Detaylı bilgi almak için Garanti Emeklilik Otomatik Katılım Sistemi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.